Den Top bereidt zich voor op instroom leerlingen

PLANNEN VOOR EXTRA LOKALEN EN SPORTZAAL ZIJN ROND

De leerlingen van Den Top dansen voor hun huidige schoolgebouw, dat nog maar enkele jaren in gebruik is.
Foto Mozkito De leerlingen van Den Top dansen voor hun huidige schoolgebouw, dat nog maar enkele jaren in gebruik is.
Basisschool Den Top krijgt extra lokalen, een sportzaal en een afdak. Dat is nodig om de verwachte instroom van leerlingen op te vangen. De plannen zijn rond, het is enkel nog wachten op subsidies. In totaal kost de uitbreiding meer dan 2 miljoen euro.

Pas vier jaar geleden namen de kleuters, leerlingen en leerkrachten hun intrek in de nieuwe gebouwen van Den Top, aan de Garebaan. Daar was toen een investering van 7 miljoen euro mee gemoeid. Maar de vijftien klaslokalen en de polyvalente ruimte blijken nog maar nipt voldoende te zijn voor de meer dan driehonderd leerlingen. En dat aantal zal stijgen, nu de leerlingen van dorpsschool Puur Natuur in Oudenaken naar Den Top zullen doorstromen.


Er is dus extra ruimte nodig, en afgelopen donderdagavond zette de gemeenteraad het licht op groen voor de uitbreiding. De Tijdelijke Vereniging OSK-AR & Abetec uit Dilbeek heeft die uitbreiding intussen ook al in definitieve plannen gegoten. "Dit is al het tweede project dat in onze gemeente uitgewerkt wordt om het tekort aan plaatsen in de scholen weg te werken", zegt schepen van Onderwijs Gunther Coppens (N-VA). "Na de Sint-Lutgardisschool in Zuun, die ook een volledig nieuw gebouw optrekt, is het nu aan Den Top. En daar stopt het niet. Ook in basisschool De Groene Parel wordt gedacht aan een uitbreiding, iets wat volgend jaar verder uitgewerkt wordt. Eens alles gerealiseerd is, zullen er in de Leeuwse basisscholen 524 extra plaatsen zijn."

Sportzaal meer dan welkom

Het geld komt van de Vlaamse overheid, via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion). In totaal maakte Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) 4,7miljoen euro vrij voor de schoolprojecten in Sint-Pieters-Leeuw. Concreet krijgt Den Top zes extra klaslokalen, en zal er ook plaats zijn voor een grote sportzaal. "Daar kijken we zeker naar uit", zegt directrice Tine Coeck. "Vandaag wordt er al geturnd in de polyvalente zaal, die we ook gebruiken als refter. Maar eenvoudig is dat natuurlijk niet altijd. De uitbreiding komt aan de voorzijde van onze school, waar nu nog een open ruimte is. Zo grijpen we terug naar de oorspronkelijke plannen, waarbij een compact gebouw ontstaat."


De nieuwe sportzaal zal overigens niet alleen door de leerlingen van Den Top gebruikt worden. Er komt een aparte toegang, zodat de zaal na schooltijd ook door verenigingen gebruikt kan worden."