De Kommersant: een bier met een boodschap

Handelaars binden strijd aan met online concurrentie

De Leeuwse handelaars hebben een nieuw wapen in de strijd tegen de online concurrentie. Handelaarsvereniging RinkRond Leeuw lanceert de ‘Kommersant’, een blond biertje van 5,5 graden dat iedereen moet aanzetten om wat vaker bij de plaatselijke slager, beenhouwer of bakker binnen te stappen.
De handelaarsvereniging RinkRond Leeuw lanceert de Kommersant in de microbrouwerij Crystalstick.
Mozkito De handelaarsvereniging RinkRond Leeuw lanceert de Kommersant in de microbrouwerij Crystalstick.

De Kommersant drinkt vlot weg. Dat bleek donderdagavond al bij de voorstelling van het biertje in microbrouwerij Crystalstick. “Het zal een biertje zijn waarvan je er met je vrienden toch een paar kan drinken”, zegt Olivier Huygens van RinkRond Leeuw. “Bovendien is het ook van het flesje perfect te drinken. Het is een lokaal bier waarmee we ons zelf wat in de kijker willen zetten.”

De boodschap van de Leeuwse handelaars is duidelijk: koop wat meer bij de lokale handelaars. “We weten dat veel mensen online kopen en voor een stuk moeten we daarin als handelaar ook meegaan”, zegt Olivier. “Maar tegelijk moeten de mensen ook beseffen dat ook een bakstenen winkel in hun buurt enorm veel kan betekenen. Ik ben zelf drankenhandelaar en krijg vaak verenigingen over de vloer die om sponsoring komen vragen. Ik werk graag mee, maar bij de online giganten kunnen ze die sponsoring natuurlijk niet krijgen. Daarom willen we iedereen eens laten nadenken door hen de Kommersant aan te bevelen.”

"Hopen dat het succesverhaal wordt"

Olivier en de andere handelaars hopen alvast dat de Kommersant een commercieel succes wordt. “Verenigingen die een eetfestijn organiseren, vragen wel eens naar een speciaal biertje omdat ze de grote merken wat beu zijn”, weet Olivier. “Er is al heel wat keuze tussen streekbieren, maar de Kommersant kan er zeker zijn plaatsje tussen hebben. Maar ook in de café’s kan een Kommersant perfect gedronken worden. Het zou zelfs leuk zijn al mensen het beginnen te bestellen. ‘Geeft eens twee Kommersanten’ bijvoorbeeld. De naam past perfect bij de boodschap die we willen brengen. We hopen echt dat we hier een succesverhaal van kunnen maken.”

Met Kurt Marcelis van microbrouwerij Crystalstick vonden ze alvast de perfecte partner. “Het bier is nog niet volledig klaar”, zegt Kurt. “De komende weken wil ik het nog wat extra op smaak brengen. Die smaak zal wel steeds dezelfde zijn. Ook als je hem even bewaart. Het biertje hergist niet op de fles. Ik heb geprobeerd om een bier te presenteren waarmee de handelaars echt kunnen uitpakken.”

Wie de Kommersant wil proeven, kan op 11 november naar de jaarmarkt in Sint-Pieters-Leeuw. Daar serveren de handelaars hun Kommersant in primeur. Speciaal voor de gelegenheid wordt het bier dan ook van de tap geserveerd.

De Kommersant wordt pas vanaf 11 november geserveerd op de Leeuwse jaarmarkt.
Mozkito De Kommersant wordt pas vanaf 11 november geserveerd op de Leeuwse jaarmarkt.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.