De Groene Parel krijgt nieuwbouw

UNIEK PROJECT VERENIGT SCHOOL, WONINGEN, APPARTEMENTEN EN CRÈCHE

Burgemeester Luc Deconinck in de graafkraan op het perceel recht tegenover het Albert Van Cotthempark. Vooraan de betrokkenen van het ambitieuze project.
Mozkito Burgemeester Luc Deconinck in de graafkraan op het perceel recht tegenover het Albert Van Cotthempark. Vooraan de betrokkenen van het ambitieuze project.
Een nieuwbouwsite in het centrum van de volkse wijk Negenmanneke moet voor een sterkere sociale binding zorgen. Er komen meer dan 70 woningen en appartementen, een nieuwe basisschool van het GO! onderwijs en een crèche. "Een heel mooi en uniek project", aldus burgemeester Luc Deconinck (N-VA).

De bouwwerken op het stuk grond van twee hectare groot zijn volop bezig. De site is gelegen in het centrum van het gehucht, recht tegenover het Albert Van Cotthempark. Ondermeer het GO! onderwijs is er bezig met een nieuwbouw voor basisschool De Groene Parel, die een tweehonderdtal leerlingen telt. "Het is de bedoeling om een 'brede school' in de wijk te planten", zegt Ben Verhaevert, adjunct van de algemeen directeur van de scholengroep 9 Ringscholen. "Het huidige gebouw voldoet niet meer aan de noden van een school. Enkele oude paviljoenen werden in 2009 al afgebroken en vervangen door een voorlopig gebouw. De huidige school is ook uit zijn voegen aan het groeien."

Een toekomstbeeld van het nieuwe gebouw van basisschool De Groene Parel.
Mozkito Een toekomstbeeld van het nieuwe gebouw van basisschool De Groene Parel.

Verankerd in de wijk

Maar het unieke aan dit verhaal is de zogenaamde 'brede school'. "Die moet echt verankerd worden in de wijk", weet Verhaevert. "Het gebouw zal niet enkel geopend zijn tijdens de lesuren, maar kan ook gebruikt worden voor de sociale wijkwerken. Dat is één van de eerste projecten binnen het GO! onderwijs en het allereerste voor onze regio. Ik denk dat zo'n school ook een nood is voor de wijk. "De ruwbouw van de school staat er momenteel al. De opening is voorzien in de loop van volgend jaar, maar een exacte datum kan nog niet worden gegeven.

70 woningen

Op het stuk grond is ook ruimte voor 70 woningen en appartementen. "De bouw daarvan is nu gestart", zegt bouwheer Bart Langens, gedelegeerd bestuurder van vastgoedontwikkelaar Montreal. "Nu komen er twee residenties: Violetta en Camilla. Elk goed voor 21 appartementen van zestig tot negentig vierkante meter, afhankelijk van het aantal slaapkamers. Er komt ook een ruime ondergrondse parkeergarage. De oplevering is voorzien voor de zomer van 2016." Midden 2017 zal er gestart worden met de realisatie van het woonerf met ruimte voor 22 eengezinswoningen met tuin. De eerste bewoners zullen hier halverwege 2017 hun intrek nemen.


Het derde luik op de site is een crèche. De bouw daarvan zal begin volgend jaar starten. "Maar wie of wat de crèche zal uitbaten is nog niet geweten", zegt burgemeester Luc Deconinck. "De crèche is in ieder geval inbegrepen in het project en zal er ook zeker komen."