"We zien nog amper klanten"

HANDELAARS KERKPLEIN VOELEN AANLEG ROTONDE METEEN

Bloemist Mark Van Den Broeck in zijn zaak, waar hij zijn klanten zelfs bedankt omdat ze de moeite doen om te komen.
Mozkito Bloemist Mark Van Den Broeck in zijn zaak, waar hij zijn klanten zelfs bedankt omdat ze de moeite doen om te komen.
Fase twee van de wegen- en rioleringswerken is deze week gestart, en de gevolgen blijven niet uit. Handelaars in het centrum van Ruisbroek zagen de voorbije dagen omzeggens geen klanten. Italiaans restaurant Il Sorrento sluit daarom zelfs een maand de deuren. De gemeente belooft intussen beterschap, met een aanpassing van de signalisatie.

De tweede fase omvat de aanleg van een rotonde op het kruispunt van de Stationsstraat en de Karel Gilsonstraat, maar ook in de Fabriekstraat wordt er nog gewerkt. Wie de voorbije dagen door Ruisbroek reed, moest dan ook goed opletten, want ook de omleidingen werden aangepast. "En dat is net het probleem", zegt bloemist Mark Van Den Broeck, die zijn winkel op het Kerkplein heeft. "Er is wel een omleiding, maar die is te ingewikkeld. Ik zag de voorbije dagen al heel wat bestuurders die zich vastreden en dan terugkeerden. In de smalle Kerkstraat is er nu ook tweerichtingsverkeer ingevoerd. De mensen weten het gewoon niet meer."


Mark zag woensdag geen enkele klant, en moest donderdag tot de late namiddag wachten om een eerste bloemetje te verkopen. "Het is vakantie en dan is het altijd wel wat rustiger", zegt hij. "Maar dit is toch wel heel extreem. Ik heb klanten over de vloer gekregen die hun wagen op de Humaniteitslaan of de parking aan het station parkeerden, en te voet naar hier kwamen. Ik heb die mensen oprecht bedankt, want ze hebben echt veel moeite gedaan. Maar zo mag het dus echt geen drie maanden blijven duren. Er wordt vandaag nog altijd gewerkt in de Fabriekstraat, en ik vraag me af waarom men niet met fase twee gewacht heeft tot die werken achter de rug waren. Dan was het voor veel mensen eenvoudiger geweest. Overigens: ik ben actief in de handelaarsvereniging 'Ruisbroek Leeft'. Wel, we zouden die naam best even omdopen tot 'Ruisbroek Overleeft'."


Schepen van Mobiliteit Jan Desmeth (N-VA) laat intussen wel weten dat er beterschap op komst is. "Wanneer een nieuwe omleiding ingevoerd wordt, moeten de mensen altijd een paar weken wennen", zegt hij. "Zeker in het geval van een ingrijpende werf zoals in Ruisbroek. Maar samen met mijn collega Bart Keymolen (CD&V) en de gemeentediensten heb ik deze week ook de signalisatie van de aannemer gecontroleerd, en we hebben een lijst met veertien opmerkingen overgemaakt. Het gaat om aanpassingen die alles nog duidelijker moeten maken. Een groot deel ervan werd al doorgevoerd, maar dinsdagavond moet alles echt in orde zijn."

De werken in de Fabriekstraat (foto) zijn nog niet klaar, maar intussen wordt er wel al op de Paul Gilsonlaan gewerkt.
Mozkito De werken in de Fabriekstraat (foto) zijn nog niet klaar, maar intussen wordt er wel al op de Paul Gilsonlaan gewerkt.

Wachten is geen optie

Het gemeentebestuur koos er ook bewust voor om de tweede fase al op te starten nog voor de werken in de Fabriekstraat achter de rug waren. "De aanleg van die rotonde is cruciaal in het hele plan", legt Desmeth uit. "We willen absoluut dat die binnen de vastgelegde timing aangelegd kan worden, omdat de impact net zo groot is. Nu zal die rotonde klaar zijn op 15 oktober. Wachten we nog vier weken, dan is dat midden november en dan is de kans groter dat vries- en regenweer roet in het eten gooit. En mochten we die tweede fase pas begin september opstarten, dan is het meteen ook drukker omdat de vakantieperiode dan voorbij is. We hebben dus alles goed overwogen en ik verwacht dan ook dat de situatie snel zal verbeteren. Eens de werken in de Fabriekstraat klaar zijn, zal het Kerkplein via die straat alvast vlot bereikbaar zijn vanuit Lot."