“Hij gaf haar het foute middel mee": drogist (73) riskeert 18 maanden cel na dodelijke reinigingskuur

De woning van Heidi op de Brabantsebaan in Sint-Laureins-Berchem (Sint-Pieters-Leeuw).
Mozkito De woning van Heidi op de Brabantsebaan in Sint-Laureins-Berchem (Sint-Pieters-Leeuw).
Drogist Jozef V. (73) uit Lennik riskeert een celstraf van 18 maanden met uitstel voor het onopzettelijk doden van Heidi C. De vrouw stierf in 2013 na een reinigingskuur. Uit onderzoek bleek dat ze stierf nadat ze natriumchloraat had ingenomen. “Ze had nochtans magnesiumsulfaat besteld maar de drogist gaf haar het foute middel mee”, aldus het parket.

Voor de nabestaanden van het slachtoffer bleken de afgelopen jaren een echte juridische lijdensweg. “Niets gebeurde er in dit onderzoek. Jaren lag het gewoon stil. En dan wilde het parket het nog seponeren in 2016. Deze mensen zijn jarenlang door iedereen in de steek gelaten", fulmineerde hun advocaat Wiet Goris. Uiteindelijk vroeg de strafpleiter tot twee maal toe om bijkomende onderzoeksdaden. Met succes, want vandaag stond V. eindelijk - na zes jaar - voor de correctionele rechtbank. Al is verschijnen een groot woord. Zelf kwam de zeventiger tot grote woede van de nabestaanden niet opdagen. “Het is geen crimineel, maar een brave mens. Het enige wat hij nog doet nu is de laatste producten uit zijn winkeltje verkopen”, klonk het bij zijn advocaat Sven De Kerpel. Hopelijk verkoopt hij die laatste producten dan wel op een minder chaotische manier dan zes jaar geleden. 

Hij heeft ‘gewoon’ het foutieve poeder uit een zak - naar wat hij dacht met magnesiumsulfaat - geschept en er een kilo van meegegeven

Wiet Goris, advocaat nabestaanden

Heidi C. uit Sint-Laureins-Berchem, een deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw, was in juni 2013 van plan om samen met haar huisgenoot een alternatieve reinigingskuur te ondergaan. Daar hadden ze onder meer het sterk relaxerende magnesiumsulfaat voor nodig, dat Heidi ging halen bij een drogist. Maar Heidi werd er zwaar ziek van en haar huisgenoot trok met haar naar het Erasmusziekenhuis in Anderlecht. Al haar organen bleken op korte tijd aangetast. Zoiets kon volgens de dokters enkel door vergiftiging. Kort na haar opname overleed ze. Ook haar huisgenoot werd meteen opgenomen met vergiftigingsverschijnselen en belandde in coma. Hij overleefde de vergiftiging. Uit onderzoek bleek dat de drogist haar natriumchloraat had meegegeven. Dat is een sterke onkruidverdelger die bij inname dodelijke gevolgen kan hebben. 

Nergens etiketjes

“Hij heeft hen foute producten meegegeven en heeft zo onopzettelijk de dood van het slachtoffer veroorzaakt”, aldus het parket. Het gebrek aan voorzichtigheid en voorzorg was manifest volgens het parket. Bij een huiszoeking troffen speurders verschillende potjes en zakken met chemicaliën en producten aan, maar waar geen enkel etiket op bevestigd was. “Hij heeft gewoon het foutieve poeder uit een zak - naar wat hij dacht magnesiumsulfaat - geschept en er een kilo van meegegeven. Bovendien bleek hij dat 20 jaar eerder aangekocht te hebben. Kan u dat geloven? Die man geeft zomaar iets mee dat al 20 jaar in zijn kelder lag. Ik kan er werkelijk met mijn hoofd niet bij”, haalde Wiet Goris nogmaals uit.

Twijfel

De verdediging vroeg om de vrijspraak. “De zak met poeder is door de familie naar de politie gebracht, maar het is niet bewezen dat dat het poeder was dat de drogist heeft verkocht”, aldus V.’s advocaat Sven De Kerpel. Ook de advocaat van KBC, dat tussenkwam als verzekeraar, zei dat er geen enkel bewijs was dat V. het natriumchloraat had verkocht. Bovendien was er volgens hem geen abnormale dosis natriumchloraat te vinden in het bloed van het slachtoffer. Het leidde tot emotionele reacties op de bank waar de nabestaanden opzaten. “Als men zoiets durft beweren heeft men het dossier niet gelezen. Dit is pure onzin. De wetsdokters hebben gesteld dat ze overleden is aan het innemen van natriumchloraat. Na al die jaren genegeerd worden door het gerecht kan dit er nog wel bij”, verwoordde Goris het. Uitspraak op 27 juni. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  Die mag voor mij levenslang in den bak, mede omdat hij het niet nodig acht om de nabestaanden en één van de slachtoffers in de ogen te kijken.

 • Guido Feytons

  relaxerend of laxerend? Lijkt mij een groot verschil.

 • Alec Verbruggen

  magnesiumsulfaat is niet relaxerend, maar laxerend.

 • Walter Van Asbroeck

  Wie bestelt er nu een kilo magnesiumsulfaat om op te eten als reiniging ? Enkele grammen worden aan paarden gegeven als supplement,meer niet . Waar halen sommige mensen het toch in hun hoofd om dergelijke alternatieve dingen te gaan uit proberen. Wist die drogist wel dat het voor menselijke consumptie bestemd was ? Ik wil geen oordeel vellen over schuld of onschuld maar waarom niet bij een apotheker te raad gaan , die heeft daar een opleiding voor gekregen, een drogist niet .