"Hier willen we Hoebelfeesten een nieuwe toekomst geven"

ORGANISATIE RUILT TENT VOOR LOODS

Gerrit Decock (rechts) en de medewerkers zijn volop bezig met de inrichting van de loods.
Mozkito Gerrit Decock (rechts) en de medewerkers zijn volop bezig met de inrichting van de loods.
De Hoebelfeesten voorbereiden, dat was deze week even anders dan anders. De 38ste editie vindt immers plaats in de hangar van de familie Keymolen, en niet langer in de tent. "Hopelijk kunnen we hier een nieuwe toekomst uitbouwen", zegt Gerrit Decock (42), voorzitter van het Hoebelcomité.

Sinds afgelopen donderdag slepen de medewerkers podiumstukken, nadarhekken en ander materiaal aan om de loods in de Konijnestraat klaar te maken voor de Hoebelfeesten. Het Hoebelcomité herdoopte die loods intussen ook al tot het hipper klinkende Hangar-K. "We begonnen donderdag met de opbouw - twee dagen later dan anders", aldus Gerrit Decock. "Toen de regen dinsdag met bakken uit de lucht viel, bedacht ik me dat dit in het verleden de dag was waarop we de vloer plaatsten op de weide in de Nederstraat - geen pretje met zo'n weer. Vrachtwagens moesten de weide opgetrokken worden, terwijl wij ploeterden in de modder." Om maar te zeggen dat een loods zo zijn voordelen heeft.


Gerrit is alleszins goed geplaatst om de vergelijking te maken. Hij maakte destijds als 8-jarige de eerste editie mee, en 24 jaar geleden werd hij voorzitter van het Hoebelcomité. Wat begon als een feestje van het plaatselijke jeugdhuis, groeide in al die jaren uit tot het grootste evenement van Sint-Pieters-Leeuw. Van Will Tura tot Clouseau: alle grote Vlaamse artiesten stonden op het podium van de Hoebelfeesten. Door de jaren heen werden er ook missverkiezingen georganiseerd, eigenzinnige versies van Big Brother - Big Hoebel - en legendarische Beach Party's, in de gloriejaren goed voor vierduizend feestvierders. Midden augustus vonden ook steevast tienduizenden mensen de weg naar Vlezenbeek.

Het legendarische café Zaal Elysee, met de kenmerkende fiets aan de voorgevel, sloot tien jaar geleden de deuren. Maar voor de Hoebelfeesten keert het even terug.
Mozkito Het legendarische café Zaal Elysee, met de kenmerkende fiets aan de voorgevel, sloot tien jaar geleden de deuren. Maar voor de Hoebelfeesten keert het even terug.

Geld besparen

"Maar de organisatie kost steeds meer geld", weet Gerrit. "Door af te stappen van de tent, besparen we duizenden euro's aan logistieke kosten. We willen nog altijd een mooi programma aanbieden, maar dan moet je dus wel goed nadenken. Het geld dat we uitsparen, investeerden we dus in dat programma, en het decor. De bedoeling is om de Hoebelfeesten te blijven organiseren voor de inwoners van Vlezenbeek en de streek. Daarom zijn we verhuisd. We zijn Bart Keymolen trouwens dankbaar dat we hier terechtkunnen, want een alternatief is er niet in het dorp. Bezoekers kunnen hier vlakbij parkeren en alles is vlot bereikbaar. De oppervlakte is trouwens net zo groot als die van onze tent."


Vandaag worden de feesten afgetrapt met Elysee Beach, een combinatie van twee monumenten uit het dorp. Het is net tien jaar geleden dat café Elysee de deuren sloot - intussen is het ook al gesloopt. "Maar de toenmalige uitbaters Martin en Fanny komen nu even langs om pinten te tappen", vertelt Gerrit. "We bouwen zelfs een klein volkscafé in de loods, met meubilair en al. Aan de andere kant plaatsen we het zwembad en de cocktailbar - een knipoog naar onze populaire Beach Party's. We doen er alles aan om het decor hier zo mooi mogelijk te maken. Hopelijk appreciëren de bezoekers onze inspanningen en kunnen we hier een nieuwe toekomst uitbouwen voor de Hoebelfeesten."

Mozkito