"Enige manier om kermis levendig te houden"

HOEBELFEESTEN WIJKEN OM FINANCIËLE REDENEN UIT VAN TENT NAAR LOODS

De organisatoren van de Hoebelfeesten breken na achttien jaar met een traditie. In augustus wordt er voor het eerst geen tent meer opgezet, maar vindt het feestje plaats in de aardappelloods van Bart Keymolen. Een financiële noodzaak, zo blijkt.

De Hoebelfeesten zijn een begrip in het Pajottenland. Komende zomer vinden ze al voor de 38ste keer plaats in de Leeuwse deelgemeente, maar het is intussen ook al de tweede keer in enkele jaren dat de organisatie moet ingrijpen om het evenement overeind te houden. "We hebben ons programma al beperkt tot drie dagen", legt Gerrit uit. "Er werden nieuwe sponsors gevonden en dankzij de goede samenwerking met het gemeentebestuur konden we enkele vaste kosten omlaag halen. Maar toch bleek dit jaar opnieuw dat we zonder aanpassingen het voortbestaan van de feesten niet kunnen garanderen."

Om het financiële plaatje rond te krijgen, nam het bestuur een drastische beslissing. "De kosten van de tent en het overige materiaal zijn hoog", klinkt het. "Daarom hebben we beslist om na achttien jaar de weide van Jos en Francine Van Cutsem in te ruilen voor de loods van Bart Keymolen. We kunnen Jos en Francine alleen maar bedanken voor wat ze voor de Hoebelfeesten betekend hebben."

Grote namen

De Hoebelfeesten, ooit ontstaan in de schoot van de plaatselijke jeugdclub, hebben een rijke geschiedenis. Op het hoogtepunt in de jaren negentig traden de grootste Vlaamse artiesten op in de tent. De feesten - toen nog gespreid over een week - lokten destijds meer dan tienduizend bezoekers naar de weide aan de Nederstraat. Onder andere de Beach Party en later ook de Q-Party waren grote publiekstrekkers. Ook dit jaar wil het bestuur bekende artiesten op de affiche. "Net daarom kozen we ervoor om te besparen", zegt Gerrit. "We willen nog steeds kwaliteitsvolle optredens aanbieden voor een breed publiek, met een aanvaardbare inkomprijs. Op 14 en 15 augustus kunnen we zo dan toch onder andere Radio Guga, Paul Severs en Les Truttes aanbieden. De loods biedt plaats aan 1.300 mensen, wat minder is dan vroeger. De vraag naar kaarten zal groot zijn, dus er komt zeker een voorverkoop. Ook het Hoebelresto, de opvolger van de Boesteringenkermis, blijft behouden."

De ploeg achter de Hoebelfeesten ziet ook nog andere voordelen in de verhuis naar de aardappelloods. "Die is goed geïsoleerd. Dat betekent dus een prima akoestiek voor wie binnen zit, en weinig geluidsoverlast voor de omwonenden. We gaan alles ook mooi aankleden, zodat niemand zal denken dat het in de tent gezelliger was. We moeten wel nog een nieuw veiligheids- en mobiliteitsplan opstellen. Maar dankzij deze veranderingen kunnen we zeker nog enkele jaren doorgaan, en het beetje kermis dat ons nog rest in Vlezenbeek, levendig houden."

De leden van het Hoebelcomité, met rechts Gerrit Decock, aan de tent die vorig jaar nog opgezet werd.
Mozkito De leden van het Hoebelcomité, met rechts Gerrit Decock, aan de tent die vorig jaar nog opgezet werd.