"'Defecte verlichting' was niet hun schuld"

BURGEMEESTER EN SCHEPENEN VRIJGESPROKEN VOOR 'AANDEEL' IN VERKEERSONGEVAL

Op deze plaats werd in november 2015 een minderjarige jongen aangereden. Maar dat had volgens de rechter niets te maken met gebrekkige straatverlichting.
Mozkito Op deze plaats werd in november 2015 een minderjarige jongen aangereden. Maar dat had volgens de rechter niets te maken met gebrekkige straatverlichting.
Burgemeester Luc Deconinck en schepenen Jan Desmeth en Bart Keymolen zijn niet schuldig aan onopzettelijke slagen en verwondingen. Ook zij moesten voorkomen in een zaak waarbij een automobilist een jongen had aangereden op de Bergensesteenweg, omdat de verlichting er te wensen overliet. Maar de politierechter is daar dus niet in gevolgd.

Burgemeester Deconinck en schepenen Desmeth (Mobiliteit) en Keymolen (Openbare Werken) werden rechtstreeks gedagvaard door advocate Reinhilde Wyns, die hen verantwoordelijk hield voor een ongeval op 8 november 2015. Toen werd een minderjarige jongen op de Bergensesteenweg aangereden door B.I., de cliënt van meester Wyns. Volgens haar was dat ongeval, waarbij het slachtoffer gewond raakte maar niet in levensgevaar verkeerde, het gevolg van een slecht verlichte oversteekplaats op het kruispunt van de Bergensesteenweg met de Europalaan.


Omdat het om een gewestweg gaat, liet Wyns ook het Vlaams Gewest en de gemeente Sint-Pieters-Leeuw dagvaarden, maar dat werd onontvankelijk verklaard. Het verzoek tot vervolging van Deconinck, Desmeth en Keymolen was voor de rechtbank dan weer wel ontvankelijk, doch ongegrond. De politierechter meende dat zij niet op de hoogte konden zijn van de slechte verlichting. "Bovendien was slechts één van de twee lampen defect, waardoor de oversteekplaats nog altijd voldoende verlicht was", klonk het. "Er kon ook geen enkel bewijs voorgelegd worden dat de burgervader of de schepenen op de hoogte waren van het defect."


B.I., de bestuurder die het ongeval veroorzaakte, werd wel schuldig verklaard. "Hij had zijn snelheid moeten aanpassen aan de zichtbaarheid. Een automobilist die links van hem reed, kon wel remmen. Hij had dus moeten beseffen dat er een derde weggebruiker was." De man werd veroordeeld voor onopzettelijke slagen en verwondingen, en kreeg een voorwaardelijke boete van 600 euro.

Mozkito

"Logische vrijspraak"

Voor schepen van Openbare Werken Bart Keymolen is de vrijspraak niet meer dan logisch. "Een veroordeling zou in deze wel heel vreemd geweest zijn", stelt hij. Volgens Keymolen is er voor het kruispunt ook al langer om een rotonde gevraagd. "Helaas kijkt men naar het aantal incidenten op een bepaalde locatie, alvorens over te gaan tot actie. Blijkbaar zijn andere plaatsen belangrijker." Ook burgemeester Luc Deconinck is uiteraard tevreden met de uitspraak. Hij liet eerder al verstaan dat de dagvaarding misplaatst was. "We hadden er ook het volste vertrouwen in dat we vrijgesproken zouden worden."