Zieke Otis (7) dagje machinist

MAKE-A-WISH MAAKT DROOM WAAR VAN CHRONISCH NIERPATIËNTJE

Conducteur Otis en zijn familie op het perron van het Stoomcentrum in Maldegem.
JSA Conducteur Otis en zijn familie op het perron van het Stoomcentrum in Maldegem.
Otis De Schrijver (7) uit Sinaai heeft de dag van zijn leven beleefd in het Stoomcentrum van Maldegem. De jongen - die aan een chronische nierziekte lijdt - is gek op treinen. Make-A-Wish liet hem even alle zorgen vergeten en toverde hem om tot treinbestuurder én kaartjesknipper.

Dapper is een woord dat de kleine Otis goed omschrijft. De nieren van de jongen werken niet meer, waardoor hij elke nacht aan de dialyse moet om de afvalstoffen uit zijn lichaam te halen, die normaal via de urine worden afgevoerd. Toch blijft de uk lachen en dan vooral als hij treinen ziet.


"Wij wilden hem bij wijze van verrassing onderdompelen in de wereld van de treinen", zegt Linda Maes van Make-A-Wish. "We hebben in Sint-Niklaas de trein genomen richting Gent. Otis mocht op weg daarheen mee op ronde met de kaartjesknipper. Van Gent Dampoort zijn we dan met de trein naar Eeklo gereden. In Eeklo stonden de mensen van het Stoomcentrum ons op te wachten en mocht Otis mee in de cabine van de machinist. Die bracht Otis met een trein uit 1954 naar het Stoomcentrum in Maldegem. Daar kon de jongen dan de hele namiddag spelen tussen de oude treinen."


Mama Lieve en het hele gezin genoten mee. "Het leven van Otis draait rond treinen", vertelt zijn mama. "Ik ga vaak met hem naar het station, gewoon om naar de treinen te kijken. Op het perron staat Otis dan met open mond te turen. Ik mag nooit naar huis voor we ten minste vijf treinen hebben zien passeren. (lacht) Ook thuis staat zijn speelgoed in het teken van treinen. Tot zelfs op de iPad speelt hij alleen spelletjes die met treinen te maken hebben."


Een zorgeloze dag was voor het gezin De Schrijver meer dan welkom. Want de ziekte van Otis weegt zwaar door. "Elke nacht moet hij aan de nierdialyse. Hij moet ook een strikt dieet volgen en mag niet meer dan 200 milliliter per dag drinken. Het grote probleem is dat de artsen de oorzaak van de ziekte niet kunnen vinden. Daarom is een transplantatie ook zo moeilijk. De papa is goed bevonden als donor, maar de artsen willen die operatie uitstellen. Zolang de nierdialyse goed werkt, willen ze het risico nog niet nemen."


Tijl Desmet van het Stoomcentrum was machinist van dienst en deed dat met een groot hart. "Ik heb een dag vakantie genomen om erbij te zijn", zegt hij. "Als ik de verwonderde blikken en de lach van Otis zie, is mijn dag goed. We hebben bij het Stoomcentrum al eerder wensen in vervulling laten gaan van zieke kinderen. Als we op die manier kunnen helpen, doen we dat graag!"

Otis in de locomotief met machinist Tijl Desmet.
JSA Otis in de locomotief met machinist Tijl Desmet.

Groot hart

En Otis zelf? Die genoot met volle teugen. "Echt leuk om al die treinen te zien. Het is een droom die in vervulling gaat", zegt hij.