Zes kindjes geëvacueerd na brand in crèche

KINDERDAGVERBLIJF NOG DE REST VAN DE WEEK GESLOTEN

De brandweer controleert het dak van kinderdagverblijf Miki nadat er brand ontstond.
Foto Pieters De brandweer controleert het dak van kinderdagverblijf Miki nadat er brand ontstond.
Een kinderdagverblijf in de Koutermolenstraat in Belsele is gisterenmiddag ontruimd na een brand. De twee verzorgsters konden de kinderen tijdig naar buiten brengen. De kindjes werden opgevangen in een andere vestiging van de crèche. Het kinderdagverblijf blijft de rest van de week dicht.

Het brandalarm bij kinderopvang Miki trad rond 14 uur in werking. Op dat moment waren er zes kinderen en twee kinderverzorgsters aanwezig. "Toen we ter plaatse kwamen was iedereen al veilig buiten", zegt brandweerkapitein Thierry Inghels.


"De medewerksters van de crèche hadden de kinderen zelf naar buiten gebracht nadat de rookmelders waren afgegaan en ze hadden vervolgens de hulpdiensten verwittigd. Het ging om een schouwbrand met terugslag in de woning zelf. We hebben de kinderen ter plaatse opgevangen in een ziekenwagen om ze te behoeden voor de kou. Daarna zijn ze overgebracht naar een andere vestiging van de crèche, die gevestigd is in Lokeren."

Gevaar

De brandweer van Waasmunster kwam ook nog ter plaatse, maar die mocht al snel terugkeren omdat er geen gevaar was dat de brand zou uitbreiden. Het kinderdagverblijf Miki opende vijf jaar geleden de deuren en wordt uitgebaat door Marijke Belon en haar echtgenoot Stijn Laceur.


Het koppel reageert opgelucht dat de evacuatie en de bluswerken zo goed verlopen zijn. "Gelukkig hebben we fors geïnvesteerd in een goede alarminstallatie", zegt Stijn Laceur. "Normaal volstaan individuele rookmelders, maar we kozen voor een bekabeld systeem. De sensoren hiervan zijn heel gevoelig en geven bij de minste rookontwikkeling een alarm. De twee kinderverzorgsters hadden zelf nog niet eens in de gaten dat er rook was. Er is dan ook nooit enige paniek geweest. Nadat het alarm in werking trad, zijn ze rustig naar buiten gegaan met de kinderen en hebben ze de hulpdiensten gebeld. Gelukkig waren er maar zes kindjes. We hebben een capaciteit van 21 kinderen, maar door de feestdagen was er maar een kleine bezetting. Alle kinderen zijn overgebracht naar onze vestiging in Lokeren en de ouders werden verwittigd dat ze hun spruit daar konden afhalen."

Schade

Het kinderdagverblijf liep niet veel schade op, maar blijft wel de rest van de week gesloten. De crèche zal pas maandag opnieuw de deuren open. "Intussen laten we de schouw en de verwarmingsinstallatie nakijken", vervolgt Laceur nog. "De schoorsteen was in februari nog maar schoongemaakt, dus nog geen jaar geleden. De schade aan het gebouw is minimaal, maar we moeten wel eerst weten wat er precies is fout gegaan voor we de deuren weer kunnen openen."