WeTech biedt 19 richtingen aan voor duaal leren

RV
WeTech, de school voor wetenschap en techniek in Sint-Niklaas, pakt volgend schooljaar uit met liefst 19 richtingen voor duaal leren. “Een pak meer dan alle andere Wase STEM-scholen”, klinkt het.

Momenteel biedt WeTech, zoals de school VTS voortaan door het leven gaat, vijf duale studierichtingen aan. In september zullen er dat in één keer 19 zijn. “Dat is uitzonderlijk hoog, in vergelijking met andere Wase STEM-scholen. De eerstvolgende school heeft slechts drie dergelijke studierichtingen.”

Leerlingen in het secundair TSO en BSO voeren bij duaal leren hun praktijkvakken niet uit op school, maar in een bedrijf. “Simulaties in de klaslokalen maken plaats voor concrete projecten voor echte klanten. Dat komt de motivatie en het zelfvertrouwen van de leerlingen alleen maar ten goede. Op het einde van de rit halen de leerlingen hetzelfde diploma als jongeren uit voltijdse richtingen, terwijl ze praktische werkervaring opdoen die heel nuttig is in hun verdere loopbaan”, aldus WeTech-directeur Fleur Hofman.

Voor de school biedt duaal leren het grote voordeel dat er nog nauwer samengewerkt wordt met de bedrijfswereld. “Hoewel we al over een stevig uitgerust machinepark beschikken, kunnen studenten met nog meer nieuwe technologieën en hightech-machines aan de slag. De apparatuur die de bedrijfswereld dagdagelijks gebruikt, kan de school met het beschikbare budget onmogelijk in één jaar aankopen. En ook de bedrijfswereld is enthousiast. Zij krijgen als duale werkplekaanbieder een zicht op wat de technische talenten van morgen te bieden hebben en de unieke kans om deze ‘young potentials’ als eerste te contacteren en een startjob aan te bieden. Dat is een heel aantrekkelijk voordeel in de ‘war on talent’.”

Voor studenten hangt er ook een financieel voordeel aan vast. “De meeste WeTech-studenten kunnen of willen niet stilzitten en combineren hun schoolcarrière vaak met allerhande bijverdiensten, omdat ze de handen uit de mouwen willen steken én om een centje bij te verdienen. Dat BSO-leerlingen met duaal leren een leervergoeding van ongeveer 500 euro per maand bijeen kunnen sparen zonder hun academisch parcours onder druk te zetten, is een fantastische zaak.”

Een duaal leertraject is mogelijk vanaf de derde graad secundair onderwijs. De duale opleiding omvat de derde graad BSO of TSO en kan in de toekomst verdergezet worden in het hoger onderwijs. 
Op 11 mei tussen 10 en 17 uur houdt WeTech een openschooldag. Info: www.wetech.be. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.