Wase woonzorg onder één dak in 2018

De OCMW-besturen van Beveren, Kruibeke, Sint-Niklaas, Wachtebeke en Zwijndrecht gaan door met de oprichting van één groot Waas Zorgbedrijf en willen op 1 januari 2018 van start gaat. Het onderzoek naar de opstart van het zorgbedrijf werd begin 2015 gestart.

Gisteren werd het eindrapport voorgesteld aan alle raadsleden van de betrokken OCMW- en gemeentebesturen. De betrokken OCMW's zijn er van overtuigd dat een zorgbedrijf in de regio heel wat te bieden heeft. "De betaalbaarheid van thuiszorgdiensten en woonzorgcentra kunnen hiermee gegarandeerd worden", klinkt het. "Dat is geen evidentie gezien de toenemende vergrijzing. Er is nu al een sterk stijgende vraag naar thuisondersteunende diensten. Daarnaast staan de mantelzorgers onder druk en voedt de afbouw van het aantal ligdagen in ziekenhuizen en psychiatrische bedden de toenemende vraag naar thuiszorg nog verder."


Het onderzoek resulteert nu in een zorgstrategie. Zo wil het Wase Zorgbedrijf onder meer de buurtwerking en de mantelzorg versterken. Verder wil men de lacunes in het zorglandschap opsporen en invullen. (PKM)