Voorbeeldig in het verkeer? Dat verdient drankje

BUURTCOMITÉ PUITVOETSTRAAT TRAKTEERT NA POLITIECONTROLE

Autobestuurster Natasha Martens krijgt een drankje voor haar voorbeeldig rijgedrag: "Super. Meestal moet ik betalen na een snelheidscontrole, maar nu word ik beloond.".
Joris Vergauwen Autobestuurster Natasha Martens krijgt een drankje voor haar voorbeeldig rijgedrag: "Super. Meestal moet ik betalen na een snelheidscontrole, maar nu word ik beloond.".
Wie te snel rijdt, vliegt op de bon. Maar wie zich voorbeeldig aan de verkeers- regels houdt, verdient een beloning. Dat maakte het buurtcomité van de Puitvoetstraat gisteren waar, door elke voorbeeldige chauffeur te trakteren op een drankje. De 21 van de 254 gecontroleerde bestuurders die te snel reden, kregen een boete én moesten dorstig hun weg vervolgen.

De Puitvoetstraat in Sint-Niklaas, tussen het Waasland Shopping Center en het Industriepark-West, staat al vele jaren aan de top van de straten met het meeste snelheidsovertredingen. Tot twee jaar geleden reed 20 procent van de bestuurders er te snel. Door de intensieve snelheidscontroles met de bemande camera is dat dit jaar al teruggedrongen tot 12 procent. "Een opmerkelijke verbetering, maar dat cijfer ligt nog ver boven het gemiddeld aantal overtredingen in andere straten, waar 6 procent van de bestuurders te snel rijdt. We blijven hier dus héél regelmatig snelheidscontroles organiseren, naast de controles op het naleven van de tonnagebeperking van 3,5 ton bij vrachtwagens", zegt de politie van Sint-Niklaas.

Een beloning? Daar kijken deze dames verbaasd van op.
Joris Vergauwen Een beloning? Daar kijken deze dames verbaasd van op.

21 snelheidsduivels

In de Puitvoetstraat geldt een maximumsnelheid van 50 km/u. De brede, kaarsrechte straat verleidt echter vele bestuurders om even wat dieper het gaspedaal in te duwen. Gisterenmiddag ging de politie opnieuw over tot een controle met de bemande camera, tussen 14.45 en 16 uur. De anonieme flitsauto van de politie stond iets voorbij de toegang naar voetbalclub White Boys geparkeerd. Zowat 400 meter verder stond een politiepatrouille klaar om de geflitste bestuurders meteen aan de kant te zetten en hen te confronteren met hun overtreding. Ze moesten ook een alcoholtest afleggen. Van de 254 bestuurders die passeerden, reden er 21 te snel. Niemand had te veel gedronken.


Normaal gezien zouden de 233 bestuurders die zich wél aan de verkeersregels hielden gewoon kunnen verder rijden. Maar dat was deze keer niet het geval. Want alle voorbeeldige bestuurders werden door de politie óók aan de kant gezet, iets verderop. Niet voor een controle, maar wel voor een traktatie van het buurtcomité van de Puitvoetstraat. Die bestuurders kregen op deze zonnige woensdagmiddag een blikje frisse limonade cadeau. "Gewoon omdat we blij, dankbaar en erkentelijk zijn dat jullie de verkeersregels in acht nemen en niet als een snelheidsduivel door onze straat racen", verklaarden de buurtbewoners aan de soms ietwat verraste chauffeurs. Initiatiefnemer Scotty Goossens dacht er al langer over na.

Initiatiefnemer Scotty Goossens die rekent op veel voorbeeldige bestuurders te zien aan de koffer vol blikjes limonade
Joris Vergauwen Initiatiefnemer Scotty Goossens die rekent op veel voorbeeldige bestuurders te zien aan de koffer vol blikjes limonade

Heraanleg

"Controles zijn nooit leuk, maar ze zijn noodzakelijk, zeker in onze straat. We dachten echter dat het wel een mooi gebaar zou zijn om de mensen te belonen die zich wel houden aan de snelheidslimieten. Ik vond een bereidwillige drankenhandelaar om te sponsoren en de stad en de politie sprongen ook meteen mee op de kar. We kunnen hiermee ook nog eens aandacht vragen voor de verkeerssituatie in onze straat, want een heraanleg dringt zich echt op. Die kan een structurele oplossing betekenen voor de staat van de voetpaden, de te smalle fietspaden en de snelheidsproblematiek."

Bredere fietspaden

Sinds twee maanden is er een snelheidssluis ingericht in de straat, maar met beperkt effect. Schepen van Mobiliteit Carl Hanssens (N-VA): "De controles blijven hier broodnodig. We willen evenwel in de volgende bestuursperiode de nodige ingrepen doen, door een heraanleg via een rioproject. Bredere fietspaden, een comfortabele parkeerstrook en een smaller wegprofiel zijn hier absoluut nodig. Een studiebureau zet nu al de eerste voorstellen en tekeningen op papier."