Vlaams Belang zet Sinterklaas in tegen islamisering

In Sint-Niklaas verdeelt het Vlaams Belang deze week een opvallend stripverhaal in de verkiezingscampagne. Daarin voert het Sinterklaas op in de strijd tegen de islamisering. Niet iedereen vindt dat een geslaagd initiatief. 
Sinterklaas keert zich in het stripverhaal van Vlaams Belang tegen de islamisering in zijn stad.
JVS Sinterklaas keert zich in het stripverhaal van Vlaams Belang tegen de islamisering in zijn stad.

 'Sint-Niklaas weer van ons', zo heet de strip, met op de cover Sinterklaas en Reynaert de vos, twee symbolische figuren in Sint-Niklaas. In de strip treedt Sinterklaas op als verteller, die schetst hoe de stad vroeger was en hoe het vandaag is. De Vlaams Belang-Sinterklaas wil de lezer waarschuwen voor de islamisering, die zijn stad volgens hem al zoveel heeft veranderd dat ze amper nog herkenbaar is. 'Mijn stad is niet meer wat ze ooit was', klinkt het.

 Het stripverhaal is van de hand van ereschepen Marc Huys, lijstduwer voor Vlaams Belang in Sint-Niklaas. Hij maakte eerder al stripalbums over Sinterklaas, die bezoekers van 'Sint in de Piste' meekregen als cadeau na de voorstelling. "Sinterklaas is onlosmakelijk verbonden met Sint-Niklaas. Ook staat hij symbool voor onze christelijke waarden. Om de teloorgang van de stad én de toekomst te schetsen, is Sinterklaas een heel passend figuur", aldus Frans Wymeersch, lijsttrekker voor Vlaams Belang.

"Er zal over gesproken worden, daar zijn we van overtuigd. Het is dan ook een opvallend initiatief", klinkt het bij Vlaams Belang.
JVS "Er zal over gesproken worden, daar zijn we van overtuigd. Het is dan ook een opvallend initiatief", klinkt het bij Vlaams Belang.

De strip wordt deze week in 37.000 exemplaren verdeeld in heel Sint-Niklaas. "Er zal over gesproken worden, daar zijn we van overtuigd. Het is dan ook een opvallend initiatief. We willen hiermee vooral onze anti-islamiseringsvoorstellen in de kijker zetten, waarbij we onder meer pleiten voor strengere controles op handels- en voedingszaken, geen nieuwe moskeeën, op school enkel Nederlands, sociale woningen enkel voor Sint-Niklazenaren met onze nationaliteit en geen halal-voedsel in onze zorgcentra en kinderdagverblijven."

Niet iedereen vindt het geslaagd om Sinterklaas voor politieke doeleinden te gebruiken. "Bijzonder jammer", stelt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA), die ook mee in het bestuur zit van het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen. Die stelt dat deze strip heel ver van de leefwereld van de kinderen staat. 

De strip wordt deze week in 37.000 exemplaren verdeeld in heel Sint-Niklaas.
JVS De strip wordt deze week in 37.000 exemplaren verdeeld in heel Sint-Niklaas.26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Baele

  Sommige hebben gelijk dat zijn dan van die vastgeroeste hoog tijd voor verandering want dat gaat hier niet goed komen .

 • frankky muylaert

  Topactie , het is gewoon de realiteit wat er in de strip staat . Mijn stem gaat naar het Vlaams belang

 • Niels Verhoeven

  Dus vlaams belang kiest voor een Turk...

 • wim CLAES

  sint bart,meen je dat nu?

 • bruno vermeire

  Van sint-niklaas blijf je af, gebruik voor mijn part Bart De Wever maar blijf van Sint-Niklaas af, kinderen hebben niks met verkiezingen te maken.