Vier jaar cel voor vrouw die slapende partner aanvalt met mes

thinkstock
Patricia M. (58) uit Sint-Niklaas is door de Dendermondse rechter veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar. Begin dit jaar viel ze haar partner, die aan het slapen was, aan met een mes. Ze stak hem in de borststreek. Naar eigen zeggen kon ze de alcoholverslaving van de man niet meer aan. Zelf kampte ze ook met een alcoholproblematiek. Ze kreeg van de rechter een verbod op alcoholmisbruik opgelegd.

Patricia M. stond huilend voor de rechter en vertelde dat ze er in februari dit jaar helemaal door zat. “Eugeen bleef maar drinken”, zei ze. “Ik moest hem elke dag van de grond rapen en hem wassen. Ik was het beu, maar hij smeekte me telkens toch bij hem te blijven en ik liet me overhalen. Die fatale dag is het misgelopen. Ik had toen zelf ook gedronken ja. Toen ik thuis kwam en zag dat de schuifdeur kapot was en de tafel vernield, heb ik een krak gekregen. Ik heb een mes genomen, ben naar de slaapkamer gegaan en heb gestoken terwijl hij aan het slapen was.”

Een paar seconden tijd, meer was er niet nodig. M. belde daarna zelf nog de hulpdiensten. Volgens de openbaar aanklager waren beide partijen alcoholverslaafd, met daarbij een serieuze normvervaging. “De feiten kaderen binnen een plotse explosie van geweld”, klonk het. “Maar er zijn andere manieren om relationele problemen op te lossen in plaats van iemand neersteken.”

M., die voordien nog nooit met het gerecht in aanraking kwam, zit sinds de feiten in de gevangenis. Omdat ze van de rechter een straf met probatie-uitstel kreeg, mag ze die nu verlaten. Ze moet zich wel aan voorwaarden houden. Zo moet de vrouw een ambulante psychische behandeling volgen om komaf te maken met haar verslavingsproblematiek. Ze mag ook geen overmatig alcohol meer drinken en moet een zinvolle dagbesteding zoeken.

Volgens haar advocaat is ze daar zeker toe bereid. “Mevrouw heeft oprecht spijt om wat ze haar partner heeft aangedaan”, klonk het tijdens het proces. “Door hard te werken als poetsvrouw heeft ze een appartement kunnen kopen. Dat daar aan geraakt werd, deed haar pijn. De man viel vaak en maakt dan dingen kapot. Dat was er voor haar te veel aan. Ze werd een slaaf van hem en haar woning en dat is niet goed gekomen. Toen ze die bewuste 23ste februari weer eens vernielingen in haar flat zag, is ze ontploft en heeft ze één keer met het mes in de borst van haar partner gestoken. Ze biedt daar haar excuses voor aan.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.