Verbod op doorgaand vrachtverkeer tussen N70 en E34

Kristof Pieters
In onze regio zijn de eerste verbodsborden opgedoken voor doorgaand vrachtverkeer op alle noord-zuidassen tussen de N70 en E34. Lokale leveringen kunnen nog wel. Met deze maatregel willen de Wase gemeenten Sint-Niklaas, Stekene, Beveren en Sint-Gillis-Waas samen de strijd aangaan tegen het zwaar doorgaand verkeer door de dorpskernen.

Het tonnageverbod van 3,5 ton geldt op de verbindingswegen doorheen de Wase gemeenten, met een uniforme aanpak en gezamenlijke controleacties.

In Sint-Niklaas werden de gewestwegen N451 door Nieuwkerken en de N403 richting Stekene, de as Driekoningen-Lepelhoek-Sint-Gillisbaan en de as Schrijberg-Wijnveld-Dries-Zwaanaardestraat-Weimanstraat nu ook opgenomen in het bestaande tonnageverbod. Beveren had zelf al een tonnageverbod ingevoerd op de N450 in Melsele en op de N451 in Vrasene was er al een tonnagebeperking van kracht. In Sint-Gillis-Waas en Stekene wordt dat verbod ook verder uitgebreid zodat er geen vrachtwagens van meer dan 3,5 ton nog door het Waasland mogen rijden in de zone tussen de N70 en E34, als ze geen bestemming hebben in deze zone zelf. Alle gemeenteraden hadden hiervoor al het licht op groen gezet maar het was nog wachten op de goedkeuring van het Vlaams gewest. Dat volgde in september.

De eerste aankondigingsborden zijn nu geplaatst en later volgen de borden om de zones af te bakenen. De Wase gemeenten gaan vervolgens inzetten op informatie naar bedrijven toe. Nadien zullen controles volgen en worden overtreders geverbaliseerd. In een later stadium zal dit gebeuren via camera’s die nummerplaten herkennen.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • luk hulpiau

    Goed zo. Hopelijk wordt het streng gecontroleerd. Het werd hoog tijd, vooral met het oog op de veiligheid van fietsers en wandelaars en de rust en gezonde lucht voor de omwonenden.

  • nancy de belie

    prima idee ,maar of het ook wat gaat opbrengen daar heb ik mijn twijfels over ,er staan nu borden op de viaduct in Vrasene ,en die worden gewoon genegeerd door vrachtwagenbestuurders .Om dan nog maar te zwijgen van de sluipwegen die ze nemen ,moet je eens in de klapperstraat komen kijken s'morgens tussen 06hr en 0900hr en s'avonds tussen 1530hr en 1830hr ,niet normaal dat is daar precies een autostrade,en wat die vrachtwagens daar dan doen is mij een raadsel ,

  • bob & diana van puymbroeck-de bauw

    En toch passeren er een stuk of twintig vrachtwagens per uur in Leurshoek.... Waar moeten die dan allemaal zijn?