Vanaf 1 juni mogen alle plastic verpakkingen in nieuwe blauwe PMD-zak

Geert De Rycke
Vanaf juni mogen ook de inwoners van de MIWA-gemeenten Sint-Niklaas, Temse, Waasmunster, Sint-Gillis-Waas en Stekene alle plastic verpakkingen in de blauwe PMD-zak steken.

Vanaf volgende maand mogen naast plastic flessen ook plastic folies, schaaltjes, vlootjes, zakjes en potjes bij het PMD-afval. Dat geldt in Oost-Vlaanderen voor de inwoners van de gemeenten van de afvalintercommunale MIWA: Sint-Niklaas, Temse, Waasmunster, Sint-Gillis-Waas en Stekene. Ook de inwoners van de intercommunale Ibogem (Beveren) mogen die nieuwe sorteerregels hanteren. 
“Dit betekent voor de inwoners van de betrokken gemeenten een pak minder restafval. Verwacht wordt dat er jaarlijks 8 kilogram minder restafval per persoon zal worden geproduceerd. Een winst voor het milieu én de portemonnee dus”, klinkt het bij MIWA. “De nieuwe regels zijn eenvoudig. Is het een verpakking en is het gemaakt van plastic? Dan mag het bij het PMD. Uiteraard mogen verpakkingen van motorolie, pesticiden en giftige stoffen nog altijd niet. Er is ook een nieuwe en belangrijke regel: de plastic folies van schaaltjes moeten van elkaar verwijderd worden en los de nieuwe blauwe zak in gegooid worden.”

De nieuwe blauwe zak en de nieuwe sorteerregels gelden vanaf 1 juni. “Wie nog een voorraad blauwe zakken heeft, kan die blijven gebruiken. Vanaf juni mogen dan, net als in de nieuwe blauwe zakken, alle plastic verpakkingen in de oude blauwe PMD-zak. De prijs en de data op de inzamelkalender blijven dezelfde.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rudi Szrek

    Dat is heel goed nieuws! Maar ik zit nog met veel vragen. Plastiek verpakking is een ruim woord. Zal zien wat de ophalers daar onder verstaan .