Van drie terug naar slechts één lokale radiozender?

Goldies Radio-medewerker dj Rik Beker aan het werk in de studio.
Joris Vergauwen Goldies Radio-medewerker dj Rik Beker aan het werk in de studio.
Grote bezorgdheid bij de drie lokale radio's in Sint-Niklaas. In het nieuwe frequentieplan van Vlaams mediaminister Sven Gatz (Open Vld) is er vanaf 2018 nog maar plaats voor één lokale radio.

De drie lokale radio's hebben gezamenlijk hun ongenoegen geuit over het nieuwe frequentieplan van Vlaams minister voor Media Sven Gatz. Eind dit jaar vervallen de erkenningen van de lokale radio's in Vlaanderen. In het nieuwe frequentieplan blijft er in Sint-Niklaas nog maar ruimte over voor één lokale radiozender. Dat zorgt logischerwijs voor grote bezorgdheid bij Goldies Radio, Radio Land van Waas en RGR The Powerstation. De minister wil het Vlaamse radiolandschap tegen 2022 radicaal veranderen en zet daarvoor in op digitale radio via de digitale zendtechnologie DAB+.

"Onbegrijpelijk"

Dat heeft gevolgen voor de zenders in Sint-Niklaas. "Van drie lokale radio-omroepen zouden we hier begin 2018 maar één meer over houden. Onbegrijpelijk", klinkt het bij Pierre Cant (Goldies), Michiel Thiron (Land van Waas) en Magda Janssens (RGR). "Bovendien wordt er in Sint-Niklaas het meest gesnoeid van alle centrumsteden. Vergelijkbare steden als Aalst en Kortrijk houden minstens twee frequenties over. Oostende, met minder inwoners dan Sint-Niklaas, behoudt er zelfs drie. Overschakelen naar DAB+ kost ons 250.000 euro per jaar, wat dus ook al onmogelijk is. We hebben een aantal oplossingen voorgesteld aan de minister. Aangezien er aan de technische parameters van de frequenties niks zal veranderen, gaat het dus om een puur politieke beslissing om ze al dan niet te voorzien voor lokale radio's. We doen daarom een oproep om het plan alsnog te wijzigen, zodat er voldoende ruimte blijft voor leefbare en professionele lokale radio's."


Als er niks verandert, zal na de zomer bekend raken welke van de drie lokale radiozenders een erkenning krijgt. (JVS)