Toch nog één jaar ‘retail lab’ in Stationsstraat

Het ‘retail lab’, het winkelpand waarin nu tijdelijk de ‘Winkel van de Sint’ is ondergebracht en dat wordt gehuurd door het Centrummanagement, wordt pas binnen een jaar stopgezet.
Foto JVS Het ‘retail lab’, het winkelpand waarin nu tijdelijk de ‘Winkel van de Sint’ is ondergebracht en dat wordt gehuurd door het Centrummanagement, wordt pas binnen een jaar stopgezet.
De stad en het Centrummanagement gaan nog één jaar door met het ‘retail lab’, de doorgroeiwinkel voor starters in de Stationsstraat. Nieuwe, jonge handelaars konden dat pand tussen de drie en zes maanden gebruiken om hun winkelconcept uit te testen. Aanvankelijk leverde het project te weinig degelijke kandidaten op, maar daar komt binnenkort toch nog verandering in.

Een ‘retail lab’, dat was de naam die het Centrummanagement een jaar geleden aan het winkelpand in de Stationsstraat 94 gaf, waar zich momenteel de ‘Winkel van de Sint’ bevindt. Vanaf januari konden startende of bestaande detailhandelaars zich kandidaat stellen om er tijdelijk hun winkelconcept uit te testen. Daarvoor zouden ze 990 euro huur per maand betalen, in ruil voor een aantal faciliteiten zoals een basis-winkelinrichting, een kassasysteem met een bancontactterminal en coachingsessies. Deze ‘doorgroeiwinkel’ innemen, kon minimum drie en maximaal zes maanden. “We verwachten een goed onderbouwde kandidatuur, met een visie op de complementariteit met het huidige winkelaanbod, de innovatie en de financiële haalbaarheid. De ambitie om door te groeien moet ook aanwezig zijn. De handelaar moet een zo volledig mogelijk beeld kunnen krijgen over de slaagkansen, anders heeft het ook geen zin”, klonk het een jaar geleden bij de stad en het Centrummanagement. 

Het experiment met het ‘retail lab’ leverde tot nu toe nog niet het gewenste resultaat op. “Het was voorlopig nog geen succes”, stelt schepen voor Economie Carl Hanssens (N-VA) vast. “We hebben een aantal kandidaten gehad. Die hebben we vakkundig getest en we moesten concluderen dat zij niet de aangewezen personen waren om het retail lab in te nemen." 
Schepen Hanssens kondigde aan dat de toekomst van het ‘retail lab’ onzeker was, maar de stad en het Centrummanagement gaan nu toch nog een jaar door. Na de ‘Winkel van de Sint’ komt er meteen al een starter in het winkelpand. En mogelijk levert dat na zes maanden nóg een bijkomende startende onderneming op.  
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.