Tiszo laat 800 roze ballonnen doorprikken: “Campagne voor aanpassing bloeddonatiewet”

JVS

Holebivereniging Tiszo heeft vandaag in Sint-Niklaas actie gevoerd om de bloeddonatiewet aan te passen voor homo- en biseksuele mannen.

Liefst 800 roze ballonnen had voorzitter Wim Raes van Tiszo opgeblazen, van in de vroege uurtjes donderdagochtend. Bij het begin van de wekelijkse markt stond er een opvallende, opgeblazen roze muur, om de campagne ‘Doorprik het’ van Tiszo kracht bij te zetten. Iedereen kon er een ballon doorprikken en kreeg daarna een tasje soep. Samen met Denley Blanchard, finalist Mister Gay Belgium, schetste Wim Raes de bedoeling van de actie. “We willen mensen bewust maken dat homo- en biseksuele mannen in België enkel bloed mogen geven als ze voor twaalf maanden geen seksuele contacten hebben gehad met een andere man. We vinden dat onrechtvaardig. Hoe zouden we dat moeten bewijzen? En hoe weet je dat een hetero die bloed komt geven wél aan veilige seks heeft gedaan? De focus zou moeten liggen op eventueel risicogedrag van een kandidaat-donor, in plaats van op geaardheid. De wet blijft uitsluiting bevorderen. Want wie gaat er nu een jaar seks laten om bloed te mogen geven? Terwijl er wel hoge nood is aan bloeddonoren.”

De campagne vond vandaag plaats, aan de vooravond van de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie’. Daarvoor werden ook de kleuren van het regenboogzebrapad op de Grote Markt opgefrist en hangt er voortaan een bordje bij met meer info.
De actie van Tiszo krijgt bovendien een vervolg in heel Oost-Vlaanderen. “We hopen dat het iets zal veranderen. In de buurlanden gaat het er helemaal anders aan toe. Daar kan deze groep wel bloed geven: ze werken er met betere testen, opvolgingsprocedures en een kortere bufferperiode. Dit zouden we graag ook in ons land zien. Hopelijk kunnen we zo het tekort aan bloed wegwerken.”

JVS
JVS
JVS
JVS
JVSReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.