Tien groene zitelementen van elk 4 ton op Grote Markt

Op de Grote Markt van Sint-Niklaas zijn vandaag tien zitelementen met verticale groenwanden geplaatst. Het is één van de maatregelen van het stadsbestuur om de Grote Markt te vergroenen en gezelliger te maken. Eerder dit jaar werden al een veertigtal grote boombakken met meerstammige bomen geplaatst. Een laatste ingreep zijn pergola’s met plantenbakken aan de luifels, zodat vier groene poorten naar het plein worden gecreëerd.
Tien nieuwe groene zitelementen met verticale wanden worden op de Grote Markt geplaatst.
JVS Tien nieuwe groene zitelementen met verticale wanden worden op de Grote Markt geplaatst.

Al langer zijn de Sint-Niklazenaren vragende partij voor een gezelligere en vooral groenere Grote Markt. De voorbije jaren passeerden al heel wat ideeën. In het voorjaar hakte het schepencollege de knoop door. Intussen werd de Grote Markt voor de zomer al groener aangekleed met een veertigtal grote boombakken met meerstammige bomen op de houten esplanade rond het plein. Daar zijn vandaag ook tien zitelementen met verticale groenwanden bijgekomen. Een Nederlandse firma plaatste de opvallende elementen. "We brengen er tien naar de Grote Markt. Elk element weegt maar liefst 4 ton. Er gaat heel wat zand in. De elementen beschikken ook over een irrigatiesysteem waarmee alle planten voldoende water krijgen, ook al groeien ze op verticale wanden." 

Elk zitelement weegt liefst 4 ton.
JVS Elk zitelement weegt liefst 4 ton.

Rond het evenementenplein kwamen er voor de zomervakantie ook al twintig bloementorens en 55 bloemenmanden, met vanaf volgend jaar nog eens 55 extra bloemenmanden in de straten die uitkomen op de Grote Markt. Een laatste ingreep die nog volgt, zijn pergola’s met plantenbakken aan de luifels, zodat vier groene poorten naar het plein worden gecreëerd. De totale kostprijs voor de geplande groenelementen bedraagt 270.000 euro. 

"Beperkingen"

Bij de herinrichting van de Grote Markt in 2005 was er behoorlijk wat groen aangeplant, maar door te krappe plantvakken, een gebrek aan grondwater en de negatieve invloed van strooizout op de beplanting blijft daar zo goed als niks meer van over. Een twintigtal bomen en enkele duizenden buxusstruiken zijn al een tijdje verdwenen. Met de nieuwe ingrepen wil de stad de groenbeleving op de Grote Markt opnieuw vergroten. "Er is toch veel extra groen en variatie op een kleine oppervlakte. Er zijn nu eenmaal beperkingen op de Grote Markt, vooral door de vele evenementen en de donderdagse markt. De boombakken en zitelementen zijn daarom snel verplaatsbaar met een heftruck", aldus schepen voor Groenbeleid Christel Geerts (sp.a). Na de bouw van de nieuwe stadhuisvleugel zou er centraal voor het stadhuis nog ruimte worden vrijgemaakt om een bijkomende ‘mobiele tuin’ in te richten.  

De nieuwe zitelementen worden meteen al nuttig gebruikt.
JVS De nieuwe zitelementen worden meteen al nuttig gebruikt.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Geert Verschaffelt

    Ideaal zo vlak voor de winter...was dit niet beter in april-mei geplaatst ??