Stopzetting rommelmarkt Stationsplein beroert gemoederen oppositiepartijen: “We beraden ons over eventuele acties”

Veel volk op de rommelmarkt op het Stationsplein vorige zaterdag.
JVS Veel volk op de rommelmarkt op het Stationsplein vorige zaterdag.
Oppositiepartijen sp.a, CD&V en PVDA zijn tégen de stopzetting van de rommelmarkt op het Stationsplein in Sint-Niklaas. Vlaams Belang stelt een soortgelijk initiatief met meer uitstraling voor op de Grote Markt. Schepen voor Evenementen Ine Somers (Open Vld) kondigt aan dat er in overleg met de horeca op het Stationsplein nieuwe initiatieven zullen worden uitgewerkt, maar dat de rommelmarkt op die locatie geen toekomst meer heeft. 

Zoals bekend zal het Sint-Niklase schepencollege de concessieovereenkomst voor de rommelmarkt op het Stationsplein niet verlengen. Daarmee komt er eind augustus een einde aan de wekelijkse rommelmarkt op zaterdagmiddag. De doelstellingen die de stad voor ogen had, werden niet behaald. Sp.a betreurt die beslissing. “De rommelmarkt is een evenement dat wekelijks vele honderden mensen naar het Stationsplein brengt, in een ongedwongen en volkse sfeer. Dat zorgt voor volle terrassen bij de horecazaken in de buurt”, stelt Kris Van der Coelden (sp.a). “Na de vernieuwing van de concessie in 2016 zijn er door de concessionaris en de standhouders inspanningen gedaan om de organisatie van de rommelmarkt veel ordelijker te laten verlopen. De concessiehouder heeft ook de nodige inspanningen gedaan om de rommelmarkt te verruimen met brocante en met een zone voor bioproducten, bloemen en planten. Dat de meeste van deze standhouders na verloop van tijd afhaakten, kan hem moeilijk ten laste worden gelegd. Wij vinden dat geen reden om de rommelmarkt stop te zetten en de vele trouwe bezoekers en standhouders in de kou te laten staan. We beraden ons ook over een actie waarbij zij hun stem kunnen laten horen.”

CD&V vindt de rommelmarkt vooral een belangrijke ontmoetingsplek. “De meerwaarde die dit evenement op vlak van ontmoeting en sociaal contact oplevert, kan niet worden onderschat. Voor heel veel mensen is dit heel belangrijk. Dat kan je niet zomaar negeren”, vindt Lore Baeten (CD&V). 

Ook PVDA verwijst naar de sociale functie van de rommelmarkt. “Mensen ontmoeten elkaar, spullen krijgen een tweede leven. Is dat geen onderdeel van de circulaire economie waarover men zoveel praat? Mensen met een bescheiden inkomen kunnen zich hier ook dingen aanschaffen die ze nieuw niet kunnen betalen. We plannen acties voor het behoud van deze rommelmarkt", stelt Jef Maes (PVDA).  

JVS

Vlaams Belang heeft enigszins begrip voor de beslissing. “Dat de rommelmarkt vandaag niet is wat het zou moeten zijn, is duidelijk. Er kan over worden nagedacht om een soortgelijke markt met meer klasse in het centrum te brengen, op de Grote Markt bijvoorbeeld. Eén keer per maand, in samenwerking met de land- en tuinbouw, als een soort korteketenmarkt: dat zou een waardig alternatief zijn”, aldus Frans Wymeersch (Vlaams Belang).

Schepen voor Evenementen Ine Somers (Open Vld): “Er is plaats voor een rommelmarkt in Sint-Niklaas. Dat bewijzen initiatieven in ‘t Bau-huis en aan Euroshop bijvoorbeeld. We willen zeker een alternatief, maar hoe en waar is nog onduidelijk. Moet het op het Stationsplein blijven? Wij vinden van niet. De rommelmarkt zorgt wel voor extra volk naar de stad, maar dat blijkt geen meerwaarde voor horeca en winkels. In het straatbeeld heeft het ook geen kwalitatieve meerwaarde. Bovendien waren er ook klachten van omwonenden. Dat mogen we ook niet negeren. We gaan in overleg met de horeca op het Stationsplein nieuwe initiatieven en evenementen uitwerken. Dat is evenwel niet zo simpel: het Stationsplein is lang en smal, er zijn beperkingen op vlak van water en elektriciteit, er zijn de verkeersstromen én het plein voor het station is eigendom van de NMBS.” 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Susie Casteleyn

    Het Bauhuis daar is het veel gemakkelijker en properder om te snuffelen naar brocant of tweedehands gerief. Weg die vuile rommelmarkt op de esplanade. Zet daar elke zaterdag een bloemenmarkt zal veel interessanter zijn en een betere verkoop. De terrassen die op de esplanade neerkijken verdienen beter dan die vuile rommel.

  • Karel Delcroix

    Rommelmarkt stationsplein is hoogmis voor onguur gespuis.... er xordt heel veel gestolen gerief verkocht