Stad zet werelddag dementie in de kijker

Op vrijdag 21 september is het de werelddag dementie, wat in Sint-Niklaas niet onopgemerkt voorbij gaat. 
In de OCMW-woonzorgcentra in Sint-Niklaas zijn er heel wat bijzondere initiatieven op de werelddag dementie van vrijdag 21 september.
JVS In de OCMW-woonzorgcentra in Sint-Niklaas zijn er heel wat bijzondere initiatieven op de werelddag dementie van vrijdag 21 september.

Vandaag zijn er naar schatting 1.600 Sint-Niklazenaren met dementie, tegen 2035 zal die groep stijgen tot 2.200. "De samenleving is hier nog niet klaar voor", stelt schepen voor Ouderenbeleid Christel Geerts (sp.a). "Op vlak van ouderenvoorzieningen zijn we in Sint-Niklaas wél goed voorbereid, maar het zal een uitdaging blijven."

 Sint-Niklaas is al meer dan vijf jaar een 'dementievriendelijke' stad. Aan de vooravond van de werelddag dementie lanceert de stad een nieuwe dementie-wijzer, die praktische tips communicatietips geeft en een eerste hulp biedt bij praktische vragen. Ze zijn vanaf 1 oktober verkrijgbaar in het Welzijnshuis en bij 't Punt in de Lamstraat.

In de woonzorgcentra van het OCMW worden vrijdag alle bewoners met dementie extra verwend. Studenten van het Instituut Sint-Carolus geven de bewoners onder meer een verwenmassage. In het woonzorgcentrum De Gerda en het dienstencentrum Den Aftrap aan het Gerdapark komt een zorgboerderij langs met dieren. In woonzorgcentrum De Spoele blikken ze terug op het verleden met portretten van bewoners rond oude beroepen en ambachten. Ook de fototentoonstelling van de beschermde winkel De Walvis is er te bezichtigen.

Op zaterdag 22 september is er de toneelvoorstelling 'Herinneringen', geschreven voor familie, vrienden en verzorgers van personen met dementie. De opbrengst van deze voorstelling gaat naar De Companjong vzw, een vereniging van en voor mensen met jongdementie en hun mantelzorgers.

Op 3 december is er een belevingsnamiddag in het SteM voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. "Het open depot van SteM Zwijgershoek is een echte herinneringskamer. Daar gaan we samen met mensen met dementie en hun mantelzorgers verhalen vertellen, voorwerpen laten zien, voelen en ruiken. We prikkelen al onze zintuigen om warme herinneringen te doen opborrelen."

In de bibliotheek zijn er drie infopakketten samengesteld met boeken en folders over het thema dementie. Dit jaar wordt er ook een infopakket op kindermaat samengesteld. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.