Stad viert 75 jaar bevrijding en doet oproep naar inwoners voor filmmateriaal uit oorlogsjaren

Een foto van bij de bevrijding van Sint-Niklaas, op zaterdag 9 september 1944.
RV Een foto van bij de bevrijding van Sint-Niklaas, op zaterdag 9 september 1944.
Het stadsbestuur gaat de 75ste verjaardag van de bevrijding van Sint-Niklaas niet onopgemerkt voorbij laten gaan. De stad doet ook een oproep naar inwoners om filmmateriaal uit de oorlogsjaren ter beschikking te stellen.

Op zaterdag 9 september 1944, rond het middaguur, reden Britse gevechtseenheden langs Tereken de stad binnen. Via de Kokkelbeekstraat bereikten ze de Grote Markt. In geen tijd ontstond er een volkstoeloop op het marktplein. De mensen zongen, dansten en verbroederden met de Britse soldaten. Vier donkere oorlogsjaren waren voorbij, Sint-Niklaas was bevrijd.

Het stadsbestuur wil die 75ste verjaardag van de bevrijding van Sint-Niklaas in de kijker zetten. Van september tot november 2019 vinden op verscheidene locaties herdenkingsactiviteiten plaats. Zo presenteert het stadsarchief een nieuwe montage van unieke filmbeelden over de periode van de bevrijding en de eerste Bevrijdingsfeesten, die later de Vredefeesten werden genoemd.

Om die film vorm te geven, doet het stadsbestuur een oproep aan de inwoners. “Bewaar je zelf nog films uit de oorlogsjaren of heb je weet van filmbeelden over de stad uit die periode? In ruil voor het gebruik van de beelden laten wij de pellicule gratis digitaliseren, zodat het materiaal veilig en duurzaam bewaard blijft”, klinkt het.

Meer info bij het stadsarchief op 03/778.33.80 of via archief@sint-niklaas.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.