Stad versterkt banden met Al-Hoceima

Sint-Niklaas en de Marokkaanse stad Al-Hoceima hebben de vriendschappelijke band tussen beide steden versterkt. Een delegatie uit Sint-Niklaas trok eerder deze maand op werkmissie naar Marokko.

Daar ondertekenden beide steden een samenwerkingsakkoord op het niveau van opleidingen in de gezondheidszorg. Er werden ook contacten gelegd voor een leerkrachtenuitwisseling uit het lager onderwijs. De Sint-Niklase delegatie bestond onder meer uit burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA), CD&V-gemeenteraadslid Ali Salhi en vertegenwoordigers van basisschool Sint-Camillus, hogeschool Odisee, de HBO5-opleiding verpleegkunde van Sint-Carolus en de stedelijke muziekacademie. Tijdens het bezoek ondertekenden beide burgemeesters een samenwerkingsprotocol om duurzame uitwisselingen tussen beide steden aan te moedigen.


Sint-Carolus organiseert vanaf volgend schooljaar een stage-uitwisseling met een gezondheidsinstituut in Al-Hoceima. Basisschool Sint-Camillus legde contacten met leerkrachten van de lagere school Fatima Zahra en plant een uitwisseling voor de leerkrachten. Zowat 70 procent van de Marokkaanse gemeenschap in Sint-Niklaas is afkomstig uit de regio van Al-Hoceima. In 2004 werd deze stad getroffen door een zware aardbeving, waarna een reeks solidariteitsacties volgden vanuit Sint-Niklaas. Sindsdien is er een innige vriendschapsband ontstaan. (JVS)