Stad opent servicepand in Stationsstraat

In het nieuwe servicepand bevinden zich onder meer lockers, publieke toiletten en verzorgingsmogelijkheden voor kinderen en mensen met een beperking.
JVS In het nieuwe servicepand bevinden zich onder meer lockers, publieke toiletten en verzorgingsmogelijkheden voor kinderen en mensen met een beperking.
De stad opent zaterdag een gloednieuw 'servicepand' in de Stationsstraat. Bedoeling is om het winkelend publiek gratis het nodige comfort te geven. "Een toiletbezoek, je baby verschonen of voeden, winkeltassen opbergen, pakjes ontvangen of verzenden, een rolstoel of plooibuggy huren: het kan hier allemaal", klinkt het. In heel wat andere steden bestaan die aparte functies ook al, maar Sint-Niklaas is de eerste centrumstad die de verschillende diensten combineert en centraliseert. "Dat maakt dit omgebouwde winkelpand uniek in Vlaanderen."

Met de Oh-dagen en het nationale 'Weekend van de Klant' heeft de stad het ideale moment gekozen om het nieuwe 'servicepand', of 'faciliteitenpand', te openen. Dat bevindt zich in de Stationsstraat 11A, vooraan in de winkelstraat. En de realisatie is behoorlijk snel verlopen. "De zoektocht naar een geschikt pand nam het meeste tijd in beslag. In augustus hebben we het huurcontract ondertekend en daarna hebben we in sneltreinvaart het leegstaande winkelpand omgebouwd, om nog vóór de Oh-dagen, op 6 en 7 oktober, te kunnen openen", vertellen schepen voor Middenstand Carl Hanssens (N-VA) en centrummanager Nele De Klerck.

Comfort

"Een aantrekkelijke winkelkern is afhankelijk van verscheidene factoren. We hebben al de heraanleg van de hoofdwinkelstraat achter de rug, samen met vernieuwd straatmeubilair, publieke wifi en de vergroening in de binnenstad. Dit servicepand is de kers op de taart. Het geeft een extra signaal aan bezoekers dat ze hier welkom zijn."

Met het pand komt de stad tegemoet aan een aantal basisverwachtingen van het winkelend publiek. Publieke toiletten bijvoorbeeld, of verzorgingsmogelijkheden voor ouders met baby's. Maar meteen is er voor méér gezorgd. De firma Cubee heeft er ook lockers ingericht, waar mensen winkeltassen, fietstassen, verzorgingstassen, rugzakken of dikke winterjassen even kunnen achterlaten, om wat comfortabeler te shoppen. Maar in de lockers kun je ook pakjes laten leveren en verzenden. "Online shopping is er en zal in de toekomst alleen maar groeien. Online bestellingen in de stadskern laten afhalen, is een bewuste keuze. Op die manier verhoog je het bezoekersaantal én de kans dat er extra gespendeerd wordt bij de lokale handel en horeca", stelt de centrummanager.

Daarnaast zijn er ook verzorgingsmogelijkheden voor personen met een beperking. "Voor baby's en peuters wordt dat zo goed als overal voorzien, maar verzorging voor mensen met een beperking wordt vaak vergeten. We hebben speciaal meer dan 5.000 euro geïnvesteerd in een professionele verzorgingstafel voor volwassenen." Verder is het ook mogelijk om in het pand gratis rolstoelen en plooibuggy's te ontlenen.

Het servicepand bevindt zich vooraan in de winkelstraat (op de foto rechts).
JVS Het servicepand bevindt zich vooraan in de winkelstraat (op de foto rechts).

Continu bemand

Unizo is blij met de komst van dit servicepand. "Het modewoord vandaag is beleving. Het is heel mooi dat er wordt gewerkt aan een belevingsconcept voor de stadskern. Met de komst van een pand als dit kunnen we alleen zeer tevreden zijn", stelt de lokale Unizo-voorzitter Glenn Nicque.

Het pand is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur. Het wordt bewaakt via een camerasysteem en wordt dagelijks schoongemaakt door een professioneel poetsbedrijf. Voor de permanente bemanning van het pand doet het centrummanagement een beroep op het systeem van wijkwerking, een tewerkstellingsinitiatief in samenwerking met de VDAB.  

Verzorgingsmogelijkheden voor ouders met baby's en peuters.
JVS Verzorgingsmogelijkheden voor ouders met baby's en peuters.
Een toilet voor jong en oud.
JVS Een toilet voor jong en oud.
Dit weekend, tijdens de Oh-dagen, is het servicepand meteen geopend.
JVS Dit weekend, tijdens de Oh-dagen, is het servicepand meteen geopend.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.