Stad koopt hele huizenrij in Mercatorstraat aan: “Ruimte creëren voor kinderopvang en sociale woningbouw én meteen verkrotte boel wegwerken"

Deze leegstaande, verkommerde huizenrij in de Mercatorstraat krijgt een nieuwe bestemming.
JVS Deze leegstaande, verkommerde huizenrij in de Mercatorstraat krijgt een nieuwe bestemming.
De stad en de Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting (SNMH) zullen in de Mercatorstraat de huizenrij van nummer 171 tot en met 183 aankopen, voor een totaalbedrag van 530.000 euro. Het gaat om leegstaande woningen en een achterliggende loods van een vroeger bedrijf, die al meer dan tien jaar leegstaan. Bedoeling is om de stedelijke kinderopvang Pieternel daarmee extra ruimte te geven én een sociaal woonproject te realiseren.

De bedrijfspanden en aanpalende woningen van het bedrijf Walbema NV in de Mercatorstraat, van nummer 171 tot en met 183, krijgen een nieuwe bestemming. De stad en de Sint-Niklase Huisvestingsmaatschappij gaan die panden samen aankopen. De stad gaat de achterliggende loods kopen voor 80.000 euro. Die bevindt zich vlak naast de stedelijke kinderopvang Pieternel aan het Sint-Rochushof. De overige gebouwen zullen door de SNMH gekocht worden voor een bedrag van 450.000 euro, voor de realisatie van een sociaal huisvestingsproject. 

Het Sint-Niklase schepencollege legt deze aankoop van in totaal 530.000 euro voor aan de gemeenteraad volgende week. “We zijn overtuigd van de meerwaarde van dit project”, stelt schepen voor Wonen en Kinderopvang Marijke Henne (N-VA). “Onze kinderopvang Pieternel zit technisch gezien groot genoeg. Alleen werken ze er met een boven- en benedenverdieping, wat niet altijd even praktisch is voor de werking. Ze missen de nodige binnenruimte om echt comfortabel te kunnen werken. Vlak naast Pieternel, achter de huizenrij in de Mercatorstraat, bevindt zich die loods. Die staat al jarenlang leeg en maakt deel uit van een groter gebouwencomplex. Met de stad zijn we in overleg gegaan met de eigenaar. Die is bereid om het te verkopen.” 

Verkrotting

“Het hele complex is echter te groot om alleen te worden benut voor de kinderopvang. Daarom stapt ook de huisvestingsmaatschappij mee in dit project", aldus schepen Henne. “Het gaat om vroegere bedrijfspanden met een hele reeks woningen naast. Ook die woningen staan al meer dan tien jaar leeg. Het is daar dus een verkrotte situatie. We kunnen er een mooi project van maken, zowel voor Pieternel als voor de Sint-Niklase Huisvestingsmaatschappij. En bovenal kunnen we in één keer ook de verkrotte boel wegwerken.” 

JVS
JVSReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.