Stad klaar voor vier weken winterpret

SINT-NIKLAAS SCHOTELT REEKS WINTERSE EVENEMENTEN VOOR

"We zijn klaar voor een warme winter", klinkt het bij het stadsbestuur.
Joris Vergauwen "We zijn klaar voor een warme winter", klinkt het bij het stadsbestuur.
Met de start van de winterkermis, en vanaf vrijdag de opening van de ijspiste en de kerstmarkt, geeft Sint-Niklaas de aftrap voor een winter vol evenementen. Vier weken is een winterslaap geen optie. De 'Nacht van 800' op de Grote Markt moet dé blikvanger van de winter worden.

Als Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten morgen alweer de sleutels van het Huis van de Sint in thuisstad Sint-Niklaas moeten inleveren, duurt het precies 48 uur vooraleer de kerstperiode zijn intrede doet in het stadscentrum.


Het wordt voor Sint-Niklaas een bijzondere eindejaarsperiode, met het afsluiten van het 800ste jubileumjaar. In de nieuwjaarsnacht, bij het ingaan van 2017, zakten er zowat 8.000 inwoners af naar de Grote Markt om er samen af te tellen. Om 2017 uit te zwaaien, heeft de stad twee weken voor de jaarwissel een bijzonder feestelijk moment uitgewerkt.


Nacht van 800


"Dit moet hét hoogtepunt van de winter worden, waarmee we de 800ste verjaardag van de stad ook gepast afsluiten", blikken burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) en schepen voor Evenementen Christel Geerts (sp.a) vooruit. "Het gerenommeerde Symfonie der Stenen brengt dan een uniek totaalspektakel met licht en geluid, met het stadhuis als decor. Het wordt een groots 'drei dee spektoakel op de mart', of het verhaal van de stad via indrukwekkende 3D-projecties op de stadhuisgevel."


Er zijn op zaterdag 16 en zondag 17 december in totaal zes voorstellingen van twintig minuten, om 17.30, 19.30 en 21.30 uur.


Kerstmarkt en ijspiste


Vanaf komende vrijdag, 8 december, kan er al worden geschaatst op de ijspiste op de Grote Markt, tot woensdag 10 januari. Opnieuw is er naast de overdekte piste van 675 m² het grote, gezellige Café Glacé én het restaurant Café Glacé Gourmet. Op en rond de ijspiste is er weer heel wat animatie gepland. Van vrijdag tot zondag is ook drie dagen lang een kerstmarkt op de Grote Markt, met 75 kerstchalets, een centrale muziekkiosk en een kampvuurkring. In de Nieuwstraat pakken de handelaars op zaterdag dan weer uit met hun 'Elfenstraat'. Kerstmarkten zijn er ook in Puivelde (zondag 10/12), Belsele (zaterdag 16/12) en Sinaai (16/12). Op het Regentieplein is er van vrijdag 15 tot zondag 17 december weer een winterbar met kerstmarkt. Een mooi initiatief is ook 'Pakhuis' in de Nylonfabrik in de Lindenstraat 90 van vrijdag 8 tot zondag 10 december, een kerstmarkt met inspirerende standhouders. Op zondag 17 december van 14 tot 18 uur is er een winkelzondag in de stadskern.Van kerstman tot ijsbeer


Wie de kerstperiode extra feestelijk wil maken, kan op vrijdagavond 22 december deelnemen aan de Santa Walk, de kerstwandeling van 3,6 kilometer in de stadskern (www.santawalk.be). Een dag later is er de Waaslandcross met alle bekende veldrijders op recreatiedomein De Ster. En als alle feestgedruis stilaan uitsterft, kan de innerlijke mens aangesterkt worden op zondag 14 januari met de 'Wase IJsberenduik' op De Ster. Voor de negende keer al bieden de beren van de WZK Waterpoloclub iedereen de kans om er hopelijk iets meer dan alleen de tenen nat te maken.


Alle info: www.sintniklaaswintert.be.

Met de 'Nacht van 800' sluit de stad in het weekend van 16 en 17 december het 800ste jubileumjaar af.
Joris Vergauwen Met de 'Nacht van 800' sluit de stad in het weekend van 16 en 17 december het 800ste jubileumjaar af.
De Wase IJsberenduik sluit op 14 januari de winterse evenementenperiode af.
Joris Vergauwen De Wase IJsberenduik sluit op 14 januari de winterse evenementenperiode af.