Stad klaar voor intrede Sinterklaas

SINT GAAT SAMEN MET KINDEREN WERELDRECORD SINTERKLAASLIEDJES ZINGEN VESTIGEN

Het Huis van de Sint is opnieuw in gereedheid gebracht. Er worden 35.000 bezoekers verwacht.
Joris Vergauwen Het Huis van de Sint is opnieuw in gereedheid gebracht. Er worden 35.000 bezoekers verwacht.
Vanaf komende zondag is het weer al Sinterklaas dat de klok slaat in Sint-Niklaas. De Sint en zijn Pieten worden bij de intrede op de Grote Markt getrakteerd op een wereldrecord Sinterklaasliedjes zingen. Een ander hoogtepunt vormt de klauterpartij van Klimpiet in een 65-meter hoge mast. Het Huis van de Sint is opnieuw in gereedheid gebracht om tot 6 december zowat 35.000 bezoekers te ontvangen.

Sinterklaas is zondag weer in zijn thuisstad Sint-Niklaas. Op de Grote Markt vindt dan traditioneel de 'Dag van de Sint' plaats, een evenement dat start om 13.30 uur op het, voor de gelegenheid, 'grootste speelplein van het land'. Samen met de kinderen gaat de Sint het wereldrecord Sinterklaasliedjes zingen vestigen. Moeilijk wordt dat niet, want nooit eerder is er zo'n wereldrecordpoging geregistreerd. Maar een deurwaarder zal zondag dus wel dat eerste wereldrecord officieel kunnen vaststellen.

Zondag zullen er geen klimpieten te zien zijn aan het stadhuis. Een acrobatische Zwarte Piet zal een mast van 65 meter hoog beklimmen.
Joris Vergauwen Zondag zullen er geen klimpieten te zien zijn aan het stadhuis. Een acrobatische Zwarte Piet zal een mast van 65 meter hoog beklimmen.

35.000 bezoekers

Een Duitse acrobaat zorgt zondagmiddag voor nog een hoogtepunt tijdens de Sinterklaasshow, door als Klimpiet in een 65 meter hoge mast te klauteren. Ter vergelijking: het stadhuis is 40 meter hoog. De Sint en zijn Zwarte Pieten arriveren rond 15 uur. Rond 16.30 uur verlaat de kindervriend de Grote Markt om vervolgens voor de komende drie weken zijn intrek te nemen in het Huis van de Sint, in de Stationsstraat. Tot en met 6 december worden daar zo'n 35.000 bezoekers verwacht, uit binnen- en buitenland. 25 dagen lang is het onafgebroken open. "Er zijn intussen al 512 klassen uit 97 gemeenten ingeschreven voor een rondleiding. In de statige residentie worden de kinderen op een verzorgde en sfeervolle manier ondergedompeld in de magische wereld van Sinterklaas en zijn zwarte pieten", klinkt het bij het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen.

'Sint in de Piste' is een mix van een Sinterklaasshow en klassiek circus.
Joris Vergauwen 'Sint in de Piste' is een mix van een Sinterklaasshow en klassiek circus.

Sint overal aanwezig

Een andere grote trekpleister is 'Sint in de Piste', een mix van een Sinterklaasshow met klassiek circus, in één van de grootste circustenten van Europa. Op 18, 19, 25 en 26 november vinden in totaal elf voorstellingen plaats. De komende weken is Sinterklaas sowieso overal aanwezig in zijn residentiestad. Er is een Sinterklaaszoektocht door de stadskern, een Sinterklaasmarkt op donderdag 23 november, waarop Zwarte Pieten de bezoekers ontvangen en trakteren. Op de Grote Markt, aan de ingang van de tent van 'Sint in de piste', staat tot zondag 26 november 'Plaza Sinterklaas', een aantal nostalgische kermiskramen met lekkers en gezelligheid. En de stad van de Sint heeft nog veel meer te bieden: van Sintsdagen, rondleidingen, kleurwedstrijd, knutselateliers, donderdagse marktacties, gebedsdienst tot workshops. Alle info: www.stadvandesint.be.