Stad heeft nieuwe rattenvangers

Sint-Niklaas gaat samenwerking aan met vzw Rato

Het Sint-Niklase stadsbestuur rekent voortaan op de vzw Rato in de strijd tegen ratten. Die rattenbestrijder is al actief in 33 andere Oost-Vlaamse gemeenten. Inwoners van Sint-Niklaas die problemen hebben met ratten krijgen, na melding bij de stad, éénmalig en kosteloos de hulp van een professionele bestrijder van Rato.

Tot nu toe was de rattenbestrijding in Sint-Niklaas in handen van de stadsdiensten. Dat verandert vanaf 1 oktober, wanneer de vzw Rato die taak overneemt en in Sint-Niklaas van start gaat met twee bestrijders. Zij speuren in waterlopen, straatgrachten en op plaatsen waar zich afval bevindt naar sporen van muskusratten en bruine ratten.

Een rattenvanger aan het werk.
RV Een rattenvanger aan het werk.

"In deze regio gaat het vooral om de bruine rat, bij 80 procent van de meldingen. Bij landbouwers zien we dan weer vaker de zwarte rat opduiken. De muskusrat is vooral actief in buitengebieden en aan waterlopen. Het is opletten, omdat muskusratten dijken kunnen ondergraven. De muskusrat is ook opnieuw terug aan het komen. In 2012 hebben we er precies 12 gevangen, in 2017 al meer dan 670. Maar het gaat dan vooral om de Vlaamse Ardennen, aan de grens met Wallonië. Daar pakken ze de bestrijding helemaal anders aan en dat merken we", aldus Sofie Standaert van vzw Rato.

Rattenhotel

De rattenbestrijders houden zich bij particulieren vaak bezig met preventie. "Meestal is het snel duidelijk waarom er ergens een rattenprobleem is. Dat heeft te maken met de aanwezigheid van voedsel, water en beschutting. Vuilzakken met voedselresten die veel te lang buiten staan, maar ook composthopen met een overvloed aan voedsel moet je vermijden. We zien het probleem ook vaak opduiken bij mensen met een kippenhok. Sommige voederbakken beschikken over een systeem waar kippen op moeten trappen om eten te krijgen. Wel, ratten hebben dat veel sneller door dan kippen. En dan zit je in geen tijd met een echt hotel voor ratten. Het is dus een gedeelde verantwoordelijkheid. Wij kunnen tips geven, maar het is op privaat domein aan de eigenaars om zelf de bestrijding verder te zetten."

Melding 

Wie in Sint-Niklaas een rattenprobleem heeft, kan op de vzw Rato beroep doen. "Inwoners kunnen een melding doen bij de stad. Na die melding komt een bestrijder van Rato langs om het probleem op te lossen. Dat is een service van de stad die kosteloos is voor de burger. Dat gebeurt éénmalig, omdat inwoners ook geacht worden om goed om te springen met het advies", aldus schepen Gaspard Van Peteghem (sp.a). 

"Geen stijging"

Het aantal meldingen over ratten stijgt de laatste jaren, maar de rattenbestrijders zien de rattenpopulatie niet vergroten. "Mensen melden het vandaag wellicht veel sneller, want wij merken niet dat er méér ratten zijn. De voorbije zomer heeft het warme weer er wel voor gezorgd dat ratten meer zichtbaar waren, op zoek naar water en voedsel. Er zullen evenwel altijd ratten zijn. De populatie stijgt of daalt nooit heel spectaculair. Het is onze job om die populatie beheersbaar te houden. En natuurlijk moeten we inwoners ook bijstaan. Ratten kunnen heel wat schade aanrichten in huizen, denk maar aan isolatie of leidingen. We maken soms heel schrijnende toestanden mee, van mensen die echt samenleven met de ratten. Dat zie je wel eens op televisie, maar dat gebeurt ook in 't echt."

"De voorbije zomer heeft het warme weer er voor gezorgd dat ratten meer zichtbaar waren, op zoek naar water en voedsel."
RV "De voorbije zomer heeft het warme weer er voor gezorgd dat ratten meer zichtbaar waren, op zoek naar water en voedsel."1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Patrick De Rudder

    Alweer wordt heel wat kennis, aanwezig bij de stadsdiensten, uit handen gegeven.