Stad gaat in 2020 acht schoolomgevingen herinrichten

De schoolomgeving van de basisschool OLVP in de Watermolendreef werd in 2019 al aangepakt.
JVS De schoolomgeving van de basisschool OLVP in de Watermolendreef werd in 2019 al aangepakt.
De stad gaat in 2020 opnieuw een aantal schoolomgevingen herinrichten. Bedoeling is om alle schoolomgevingen overzichtelijker en herkenbaarder te maken.

De voorbije jaren heeft de stad samen met alle 33 basisscholen een omgevingsanalyse gemaakt. Voor elke kleuter- en basisschool werd ook een schoolvervoerplan opgemaakt, met als doel om het woon-schoolverkeer in kaart te brengen. “We willen veilige en leefbare schoolomgevingen. Dat is één van de prioriteiten voor de stad. De stad neemt het engagement om elke schoolomgeving verkeersveilig in te richten. Dat moet overzichtelijk gebeuren én herkenbaar. Zo wordt de weg leesbaarder en dus veiliger”, aldus schepen voor Mobiliteit Carl Hanssens (N-VA).

Het voorbije jaar kwamen al volgende schoolomgevingen aan bod: de OLV Presentatie Watermolendreef en Plezantstraat, Freinetschool De Ark, De Droomballon, Sint-Carolus, Klavertje Drie, Sint-Catharinaschool De Zwaan en De Fontein. In 2020 is het al zeker de beurt aan de Sint-Catharinaschool Tinel, Gavertje Vier, Berkenboom Heistraat, Heilig Hart, Tereken, Heilige Familie, OLV Ten Bos, De Kleurboog en De Tovertuin.

Schoolstraat

“In een ideaal scenario wordt ter hoogte van een schoolingang een schoolstraat ingericht. In dit geval wordt de schoolingang tijdens het schoolbegin en het schooleinde afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dit gebeurt onder meer in de Tulpenstraat aan de Don Boscoschool of in de Tortelduifstraat aan basisschool Berkenboom. Helaas is een dergelijke oplossing niet in alle schoolomgevingen mogelijk. In die omgevingen wordt de schoolingang extra geaccentueerd.” 
Dat gebeurt op een uniforme manier, met onder meer een snelheidsremmer, gekleurde vakken op de rijbaan, de markering ‘school’ op de rijbaan, accentverlichting, een biflash en leds ter hoogte van het zebrapad. “Om echt ruimte te maken voor de fietsers kiezen sommige scholen om naast de schoolingang een parkeerplaats voor auto’s te vervangen door fietsnietjes. In sommige schoolomgevingen wordt geëxperimenteerd met een parkeerplaats voor bakfietsen.” 

In de Watermolendreef is ook een parkeerplaats voor bakfietsen ingericht.
JVS In de Watermolendreef is ook een parkeerplaats voor bakfietsen ingericht.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • renée schietekat

    Ze maken er tegenwoordig een zootje van en creëren eigenlijk juist gevaarlijke zones. In hun drang tot een absurde perfectie doen ze nu juist wat ze niet moeten doen en ze denken dat ze net het warm water hebben uitgevonden, helaas! Bij velen tegenwoordig komt het verstand inderdaad niet voor de jaren.

  • maud hallett

    ze zouden beter de ouders hun rijgedrag en vooral parkeergedrag leren aanpassen aan de scholen