Sp.a haalt uit naar vroegere kartelpartner: “Groen tekende voorakkoord met N-VA”

Sp.a verdwijnt na achttien jaar uit de meerderheid en richt zijn pijlen op Groen: "De verrechtsing in Sint-Niklaas wordt mee mogelijk gemaakt door Groen, dat al lang een voorakkoord had met N-VA.”
JVS Sp.a verdwijnt na achttien jaar uit de meerderheid en richt zijn pijlen op Groen: "De verrechtsing in Sint-Niklaas wordt mee mogelijk gemaakt door Groen, dat al lang een voorakkoord had met N-VA.”
Sp.a verdwijnt in Sint-Niklaas na achttien jaar uit de meerderheid. Dat komt hard aan bij de socialisten. Volgens sp.a was er al lang een voorakkoord tussen N-VA en Groen. “We weten zelfs op welke zogenaamd geheime locaties dat voorakkoord werd bezegeld.”

“We zijn uiteraard ontgoocheld en verbaasd dat we na 18 jaar succesvol en stabiel bestuur in de bestuurscoalitie vervangen worden door Open Vld”, klinkt het bij sp.a. “We hebben begrip voor de keuze van N-VA die, zoals het in Aalst ook openlijk stelde, een verrechtsing van het beleid noodzakelijk acht. Deze verrechtsing wordt in Sint-Niklaas echter mee mogelijk gemaakt door de keuze van Groen.”

Voorakkoord

Voor sp.a is het duidelijk dat Groen al een voorakkoord had met N-VA. “De snelheid van de coalitievorming en de krapte van de nieuwe meerderheid bewijzen alleen maar dat er al lang een voorakkoord was. In de praktijk kreeg Groen van N-VA al de garantie op toekomstige bestuursdeelname in de zomer van 2017, toen Groen de samenwerking in het progressief kartel beëindigde. Dat werd nogmaals bevestigd de afgelopen weken toen vertegenwoordigers van Groen en N-VA op een tweetal zogenaamd geheime locaties in de stad dit voorakkoord bezegelden. Groen bevestigt hiermee dat zij een machtspartij is geworden en dat zij duidelijk kleur bekent. Zij kiezen voor een rechtsere coalitie, zonder inhoudelijke waarborgen voor een progressief beleid, in ruil voor een extra schepen.”

Sp.a gaat onder leiding van Christel Geerts naar eigen zeggen met de kop omhoog en zonder rancune in de oppositie. “Met de vastberaden ambitie om er scherp en kritisch over te waken dat de geest van het beleid van de afgelopen 18 jaar zoveel mogelijk wordt voortgezet. Op constructieve manier zullen we onze nieuwe rol vanaf 2019, met een sterk progressief engagement, opnemen in het belang van de bevolking. De sp.a-schepenen zullen tot eind 2018 hun beleidszaken loyaal blijven uitvoeren.” 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gino Denil

    Met dergelijke praktijken zullen ze eindigen als Agalev destijds. Daar is het rechtse partijen ook om te doen. En of er dan nog ooit een tweede wedergeboorte zal komen kan betwijfeld worden. Het geheugen van de kiezer is sterker dan veel politici vermoeden.

  • johny goessens

    Groen maakt dezelfde fout zoals destijds Spa Nationaal in scheep ging met VLD. Met NV-A sluit je geen coalitie zoals je dat ook met Vlaams Belang niet doet !

  • Hilaire Van den Abeele

    dat is waar.