Sinterklaas, Pieten en véél paraplu's

UITGEREGENDE INTREDE, MAAR WEL WERELDRECORD LIEDJES ZINGEN

Rotweer of niet, de Pieten nemen rustig de tijd om iedereen te begroeten.
Joris Vergauwen Rotweer of niet, de Pieten nemen rustig de tijd om iedereen te begroeten.
Een week voor hij in Antwerpen voet aan wal zet, is Sinterklaas gisteren gearriveerd in zijn thuisstad Sint-Niklaas. Een echt groot feest werd het niet, daarvoor was iedereen te verkleumd. Toch trotseerden 1.681 kinderen regen en wind om het wereldrecord 'sinterklaasliedjes zingen' te vestigen.

Als er vandaag ongewoon veel kinderen met een verkoudheid van school zijn weggebleven, zit Sinterklaas daar onbewust voor iets tussen. Bij de intrede van de Sint gisterenmiddag op de Grote Markt in Sint-Niklaas begon het rond 14.30 uur flink te regenen. Het fijne optreden van The Peatles, de huisband van de Sint, kon dan wel de harten verwarmen, maar handen en voeten iets minder. Toen Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten rond 15.15 uur dan zijn opwachting maakte, stonden al heel wat kinderen te rillen van de kou. Op het moment dat de heilige man zijn troon op het podium had bestegen, vonden al heel wat ouders het voldoende. Hun jonge kroost stribbelde niet tegen, met een warm bad thuis in gedachten én de zekerheid dat Sinterklaas dus echt wel opnieuw in het land is.

Dat heet een stormachtige intrede: Sinterklaas wordt stevig ondersteund.
Joris Vergauwen Dat heet een stormachtige intrede: Sinterklaas wordt stevig ondersteund.

Sleutels van Huis

De show bleef nog even duren, tot 16.30 uur ongeveer. Er stond nog een wereldrecord op het programma, namelijk met zoveel mogelijk kinderen sinterklaasliedjes zingen. Met hoeveel ze waren, maakte in feite niks uit. Het was immers de eerste keer dat deze recordpoging werd ondernomen, waarbij iedereen die het afgebakende plein opkwam een speciaal bandje kreeg, kwestie van de tel niet kwijt te raken. "Een grote proficiat aan de 1.681 kinderen die op de Grote Markt de regen trotseerden en het wereldrecord 'sinterklaasliedjes zingen' vestigden", zei burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) tevreden. Hij ontving eerder die middag de Sint en de Hoofdpiet in het stadhuis, om hen de sleutels van het Huis van de Sint te overhandigen. Tot 6 december verblijven de heilige man en zijn Zwarte Pieten in dat Huis in de Stationsstraat 85. Daar worden de komende weken zowat 35.000 bezoekers verwacht. De schooldagen zijn al helemaal ingenomen door klassen uit het hele land die op bezoek komen. Wie zich afvraagt waar de Sint slaapt, wat hij eet, hoe zijn badkamer eruit ziet en hoe de Zwarte Pieten zich klaarstomen voor de grote dag moet er beslist eens langsgaan. Het Huis van de Sint is een initiatief van het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen en is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Een bezoek is gratis.

Circus

Vanaf volgend weekend komt er ook nog eens 'Sint in de Piste' bij, een spektakelprogramma van anderhalf uur met een circusprogramma en een show rond de Sint. Zowel in het weekend van 18 en 19 november als dat van 25 en 26 november palmt 'Sint in de Piste' met een enorme circustent de Grote Markt in. Alle info: www.stadvandesint.be.