Sinterklaas in de steigers voor herstelling stadhuistorentjes

Het Sinterklaasbeeld op de Grote Markt.
JVS Het Sinterklaasbeeld op de Grote Markt.
Het Sinterklaasbeeld op de Grote Markt staat in de steigers. Dat is nog niet voor de herstelling van het beeld zelf, dat in augustus vorig jaar beschadigd geraakte door vandalen. Wel wordt het Sinterklaasbeeld beschermd tijdens herstellingswerken aan de twee dakkapellen op het stadhuis.

Op het dak van het stadhuis staan, links en rechts van de toren, twee dakkapellen. “ Op die dakkapellen zelf staan pinakels, kleinere torentjes. Bij het verwijderen van de eindejaarsverlichting is gebleken dat die torentjes niet meer heel stabiel zijn. Daarom zullen die worden hersteld op het dak zelf, of tijdelijk worden afgebroken en opnieuw gemetseld. Om het standbeeld te beschermen, is er een stelling geplaatst waarop een platform komt”, legt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) uit.

De herstelling van het Sinterklaasbeeld zelf volgt later dit voorjaar. “Kunstenaar Achiel Pauwels heeft met zijn dochter het standbeeld intussen al bestudeerd. De herstelling van de rechterhand van de Sint komt dichterbij.” In augustus vorig jaar werd het Sinterklaasbeeld al voor de derde keer beschadigd. Er waren mensen op het beeld geklommen, waardoor de rechterhand van Sinterklaas afbrak. De daders werden niet gevat. 
Na het herhaaldelijk vandalisme besliste het stadsbestuur intussen ook om extra camerabewaking te plaatsen, gericht op de voorgevel van het stadhuis. De twee camera’s zijn nog niet geplaatst, maar dat moet ook dit voorjaar gebeuren. Die kosten worden geraamd op 10.000 euro.

JVS