Sint krijgt permanent bezoekerscentrum

HUIS VAN DE SINT BLIJFT WEL GEVESTIGD IN SALONS IN STATIONSSTRAAT

De Cipierage op de Grote Markt, waar nu nog de toeristische diensten gevestigd zijn, wordt een bezoekerscentrum rond Sinterklaas.
Foto Vergauwen De Cipierage op de Grote Markt, waar nu nog de toeristische diensten gevestigd zijn, wordt een bezoekerscentrum rond Sinterklaas.
De historische Cipierage op de Grote Markt krijgt een nieuwe toekomst als permanent bezoekerscentrum rond Sinterklaas. Het Huis van de Sint blijft wel gevestigd in de Salons in de Stationsstraat, al dringt het Sint-Nicolaasgenootschap aan op een grondige renovatie van de bovenverdiepingen.

De plannen voor het permanente bezoekerscentrum rond de Sint zijn al vergevorderd. Het hele jaar door zouden er bezoekers terecht kunnen om zich onder te dompelen in het verhaal van Sinterklaas. De stad wil daarmee haar positie als 'Stad van de Sint' versterken en die troef het hele jaar door toeristisch uitspelen.


Tegen 2017 krijgt het stadhuis een nieuwe vleugel aan de kant van de Parkstraat. De stedelijke dienst Toerisme verhuist dan van de Cipierage naar de nieuwe vleugel. Ook Toerisme Waasland, dat onder de vlag van Toerisme Oost-Vlaanderen vaart, geeft te kennen dat het dan zal verhuizen. "En dus komen de Cipierage en het vroegere parochiehuis leeg te staan. Dat zijn van de oudste en mooiste gebouwen van de stad. Het is de meest geschikte locatie om zo'n bezoekerscentrum onder te brengen", stelt schepen voor Cultuur Annemie Charlier (N-VA).

Reynaert de Vos

"We kunnen ons in dat bezoekerscentrum naast Sinterklaas ook op ander lokaal erfgoed focussen", gaat ze verder. "Denk maar aan Reynaert de Vos. Het is wel niet de bedoeling om er een museum van te maken. Zo'n bezoekerscentrum moet leven, inspireren. Onderzoek naar Sinterklaas zou er ook mogelijk worden. Om na te gaan wat de mogelijkheden zijn, werkt de stad samen met de Universiteit Antwerpen."


Bedoeling is níét dat het Huis van de Sint mee verhuist naar de Cipierage. "Dat willen we in de Salons houden. De magie, mee ingegeven door het statige huis, willen we niet wegnemen. Ook de link met de Stationsstraat is belangrijk", aldus Charlier.


Het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen dringt er bij de stad wel op aan om de Salons grondig aan te pakken. "We gebruiken nu veertien ruimtes in de Salons. Elk jaar wordt het moeilijker om het verval weg te moffelen voor de 35.000 bezoekers. De verlichting is oud en kapot, er is geen verwarming. Er is echt een grote renovatie nodig boven", stelt voorzitter Geert Vandenhende. "Er is ooit over gedacht om het Huis van de Sint te verhuizen. Onder meer het Huis Muyle op de Grote Markt en het vroegere VDAB-gebouw in de Stationsstraat kwamen ter sprake, maar ze bleken te duur."


Ook de stad beseft dat. "Dit is een herenhuis uit de jaren 1920. Om het pand helemaal te renoveren, is er veel geld nodig en dat is er niet. In de volgende bestuursperiode zullen er middelen moeten worden vrijgemaakt voor de Salons. Dat is nodig voor het voortbestaan van het Huis van de Sint. Voor het bezoekerscentrum rond Sinterklaas zijn er minder middelen nodig. De Cipierage is in goede staat", aldus schepen Charlier.