Schrijver van ‘nazi-parkeerbrief’ wordt allicht niet vervolgd: “Dader wilde aandacht, maar had geen racistische motieven”

De politie heeft het onderzoek naar de schrijver van de ‘nazi-parkeerbrief’ afgerond.
JVS De politie heeft het onderzoek naar de schrijver van de ‘nazi-parkeerbrief’ afgerond.
De politie van Sint-Niklaas heeft de man gevonden die de veelbesproken ‘nazi-parkeerbrief’ in de Passtraat heeft verspreid. Volgens de politie wilde de man vooral de aandacht trekken. “Het gebruik van een swastika is op zich niet strafbaar. Hij had ook niet de intentie om haat te zaaien en hij had geen racistische motieven.” De politie stelde proces-verbaal op. Het is aan het parket om te oordelen of er nog vervolging komt. 

Vorige week deed een briefje om een parkeerprobleem aan te kaarten in de Passtraat in Sint-Niklaas nogal wat stof opwaaien. Een buurtbewoner had dat briefje achtergelaten op de auto van een medewerker van het veilinghuis Vavato en Jorisco uit de Passtraat. ‘Gelieve uw auto op uw eigen parking te zetten en niet meer op straat, wij mogen ook niet op uw parking staan’, meldde het briefje. Het was ondertekend door ‘het straatcomité’, met daaronder de adelaar en swastika, het wapen van het Derde Rijk van Adolf Hitler.

RV

De politie startte een onderzoek en spoorde de dader op. Ook Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, opende een dossier. Zoals verwacht, blijkt het om een geïsoleerd initiatief te gaan van een man uit de buurt. De man wilde aandacht zoeken en gebruikte daarom nazisymbolen. “Op zich is het gebruik van een swastika niet strafbaar, behalve als het wordt aangewend om haat te zaaien. Uit ons onderzoek blijkt dat niet het geval. De man had ook geen racistische motieven. Hij wilde vooral veel heisa veroorzaken.”

De politie heeft het onderzoek afgerond en stelde proces-verbaal op, dat werd doorgestuurd naar het parket. Die beslist of er nog verdere vervolging komt, al lijkt dat volgens de politie weinig waarschijnlijk. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.