Ronde krijgt mooie ontvangst

SINT-NIKLAAS GEEFT RENNERS IN EERSTE DORP VAN DE RONDE WARM WELKOM

Tom Boonen (centraal in het blauw) draait in het peloton de Grote Markt op, waar luchtballons en reuzen de Ronde-karavaan verwelkomen.
Joris Vergauwen Tom Boonen (centraal in het blauw) draait in het peloton de Grote Markt op, waar luchtballons en reuzen de Ronde-karavaan verwelkomen.
Veel zon, een massa volk en natuurlijk de hele Ronde-karavaan: meer was er zondag rond 11.10 uur niet nodig om ook in Sint-Niklaas een mooi koersmoment te beleven. In het eerste Dorp van de Ronde kregen de renners een bijzondere verwelkoming, met vier luchtballons, reuzen en een grote '800' op de Grote Markt, wat ook mooi in beeld kwam in de rechtstreekse tv-uitzending.

Precies twintig jaar geleden, in 1997, ging de Ronde van Vlaanderen voor het laatst van start op de Grote Markt van Sint-Niklaas. De Wase hoofdstad was liefst twintig jaar lang de startplaats geweest van 'Vlaanderens Mooiste'. Hartzeer hebben de Sint-Niklazenaren er na twintig jaar niet meer van.


"Nee, al heeft het indertijd toch lang geknaagd. We begrijpen dus perfect hoe de Bruggelingen zich vandaag moeten voelen. Die start meemaken, zorgde telkens voor een unieke Ronde-beleving. En dat is er nu toch opnieuw, met de doortocht van de Ronde langs onze Grote Markt", klonk het bij een groep Sint-Niklase koersliefhebbers.

Een beeld van Sint-Niklaas tijdens de rechtstreeks tv-uitzending rond 11.10 uur.
repro Joris Vergauwen Een beeld van Sint-Niklaas tijdens de rechtstreeks tv-uitzending rond 11.10 uur.

Twee keer

De renners kwamen uit de richting van Haasdonk en reden Sint-Niklaas binnen via de N70, om via de Parklaan een toertje te maken rond de Grote Markt en zo opnieuw via de N70 en Dendermondse Steenweg richting Tielrode en Hamme te rijden.


Wie aan de Parklaan had postgevat, zag de renners dus twee keer passeren.


De Ronde-karavaan heeft allicht wel in elk dorp en in elke stad een geweldige ontvangst gekregen. In Sint-Niklaas, het eerste van zeven 'Dorpen van de Ronde' op het parcours, was dat absoluut ook het geval. Vier luchtballons, waaronder de stadsballon, stonden recht bij de doortocht van de Ronde-karavaan, de reuzen Sinterklaas en Zwarte Pieten waren van stal gehaald en er was ook een grote '800' getekend op het marktplein, verwijzend naar de 800ste verjaardag van de stad dit jaar. Dat bracht de helikopter ook mooi in beeld tijdens de rechtstreekse uitzending op televisie.

De reuzen Sinterklaas en Zwarte Piet komen voor één keer eens in het voorjaar buiten.
Joris Vergauwen De reuzen Sinterklaas en Zwarte Piet komen voor één keer eens in het voorjaar buiten.

Terrasjes

En hoewel de passage van een heel wielerpeloton slechts enkele minuten duurt, zaten de terrassen van de horecazaken rond de Grote Markt toch helemaal vol.


"Prachtig weer en de Ronde: wat wil je nog meer? Het zal een mooie dag worden", klonk het overal. Burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA), zelf een grote koersliefhebber, was ook in zijn nopjes.


"Het is een prachtige dag. En we zijn méér dan blij dat we de renners hier op een mooie manier kunnen verwelkomen." Sint-Niklaas blijft een 'Dorp van de Ronde', waardoor de stad al zeker de komende twee jaar ook de mooiste koers van het jaar mag ontvangen.

Zon, koers en een terrasje: hoe mooi kan de zondag van de Ronde zijn?.
Joris Vergauwen Zon, koers en een terrasje: hoe mooi kan de zondag van de Ronde zijn?.