Ronde komt stilaan tot leven

TWEE MAANDEN VOOR VLAANDERENS MOOISTE KOMEN VOORBEREIDINGEN OP GANG

Tijdens het na-Tourcriterium op de Grote Markt is de belangstelling steeds groot. Wellicht wordt het niet anders bij de doortocht van de Ronde van Vlaanderen.
Foto Joris Vergauwen Tijdens het na-Tourcriterium op de Grote Markt is de belangstelling steeds groot. Wellicht wordt het niet anders bij de doortocht van de Ronde van Vlaanderen.
Twee maanden voor 'Vlaanderens Mooiste' begint Sint-Niklaas zich stilaan op te maken om als een waardig 'Dorp van de Ronde' de koers te ontvangen. Met luchtballons en een grote '800' op de Grote Markt wil de stad die zondag de renners verwelkomen én voor unieke beelden op televisie zorgen. Na de doortocht van de koers stappen een 100-tal Sint-Niklazenaren samen met een 50-tal lokale politici met een VIP-ticket de bus op naar de aankomstzone in Oudenaarde. Die VIP-tickets, die de stad in ruil kreeg voor de 35.000 euro 'Dorp van de Ronde'-kosten, worden binnenkort verkocht.

De Vlaamse voorjaarsklassiekers lijken nog ver weg, maar toch komt dé hoogdag van de Vlaamse wielerlente er al over minder dan twee maanden aan, met de Ronde van Vlaanderen op zondag 2 april. En daar wordt in Sint-Niklaas bijzonder naar uitgekeken. Na exact 20 jaar komt de Ronde immers terug op de Grote Markt, die van 1977 tot 1997 de startplaats was. De renners vertrekken om 10.30 uur in Antwerpen en rijden iets na 11 uur Sint-Niklaas binnen via de Vossekotstraat aan De Ster, om vervolgens via de N70 en Parklaan een rondje te maken rond de Grote Markt om daarna weer via de Parklaan en N70, Tereken en Dendermondse Steenweg richting Elversele en Hamme koers te zetten naar de Vlaamse Ardennen.

Luchtballons

Sint-Niklaas is het eerste van zeven 'Dorpen van de Ronde' en er wordt verwacht dat ook net vóór de doortocht op de Grote Markt de rechtstreekse uitzending op televisie van start gaat, al is dat nog afwachten. Niettemin werkt de stad volop aan een bijzondere verwelkoming van de koers. Zo moeten luchtballons op de Grote Markt voor unieke helikopterbeelden zorgen, op het moment dat het wielerpeloton er passeert. Ook wordt er gedacht om in het groot het cijfer 800 op het marktplein te tonen, verwijzend naar de 800ste verjaardag van Sint-Niklaas. Publiekszones zouden dan niet óp de Grote Markt, maar vooral aan de kant van de horeca worden geconcentreerd.


En bij die horeca begint het intussen ook te dagen dat de Ronde stilaan dichterbij komt. Zo hebben een paar horecazaken al de inschrijvingen geopend voor een speciaal 'Ronde Van Vlaanderen-menu'. Volgende week overlegt de stad met de horecazaken rond de Grote Markt om mogelijke initiatieven uit te werken en praktische afspraken te maken.

VIP-tickets

Na de doortocht van de Ronde - nog vóór 11.30 uur - volgen er wellicht geen bijzonderheden meer op de Grote Markt, zoals optredens of een groot scherm waarop de koers te volgen is. Het is dan ook nog meer dan vijf uur koers. Bovendien stapt het stadsbestuur ook al snel de bus op richting de aankomstzone van de Ronde in Oudenaarde. Om de titel van 'Dorp van de Ronde' te dragen, betaalt de stad de komende drie jaar telkens 35.000 euro aan organisator Flanders Classics. In ruil krijgt de stad 150 VIP-tickets, ter waarde van 230 euro. Er is telkens één ticket op naam voor de leden van het schepencollege, de gemeenteraad en de OCMW-raad - 55 in totaal- maar niet alle politieke verkozenen van de stad zullen ervoor kiezen om die dag af te zakken naar Oudenaarde. Hun VIP-ticket kunnen ze niet doorgeven. Wellicht zal de stad daardoor in totaal zo'n honderdtal VIP-tickets kunnen verkopen aan Sint-Niklazenaren en lokale bedrijven, om met een grote stadsdelegatie die zondag met bussen af te zakken naar een VIP-zone aan de finish van de Ronde. Er zijn ook nog vier VIP-tickets voor het Centrummanagement en vier voor de marktcommissie, die via wedstrijden zullen worden verdeeld.

Warme ontvangst

"We gaan dit binnenkort nog publiek lanceren, als alle praktische zaken rond zijn. Maar bedoeling is om inwoners de kans te geven om met de stad via een VIP-arrangement de Ronde van dichtbij te beleven. Ook aan het volledige programma voor die zondagvoormiddag in Sint-Niklaas zijn we nog volop bezig, maar als wielerminnende stad zullen we de Ronde ongetwijfeld een héél warme ontvangst geven", aldus burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA).