Recyclagepark wordt bijna dubbel zo groot

Werken Vlyminckshoek starten volgende maand - Vernieuwd park klaar tegen september 2019

Volgende maand starten de werken voor de uitbreiding van het recyclagepark aan Vlyminckshoek in Sint-Niklaas.
JVS Volgende maand starten de werken voor de uitbreiding van het recyclagepark aan Vlyminckshoek in Sint-Niklaas.
In november starten de werkzaamheden voor de uitbreiding van het recyclagepark aan de Vlyminckshoek in Sint-Niklaas. Tegen september 2019 moet het vernieuwde recyclagepark, dat bijna dubbel zo groot wordt, klaar zijn. Er is veel aandacht voor een betere circulatie, waarmee een einde moet komen aan de lange wachtrijen. In totaal gaat het om een investering van 2,8 miljoen euro.

Na de opening van het nieuwe recyclagepark - de nieuwe benaming voor containerpark - in Nieuwkerken begin vorig jaar start afvalintercommunale MIWA volgende maand met de grootschalige vernieuwing en uitbreiding van het bestaande recyclagepark aan Vlyminckshoek in Sint-Niklaas. Dat is al sinds 1998 in gebruik, maar voldoet niet meer om de alsmaar grotere toestroom van bezoekers op een goeie manier te organiseren. "De mobiliteit op en rond het park is problematisch, met vaak lange wachtrijen tot gevolg. Het is ook het drukste recyclagepark in de vijf MIWA-gemeenten, met meer dan 90.000 bezoekers per jaar. En het is meteen ook het enige park dat nog niet 'gediftariseerd' is: het beschikt nog niet over een elektronisch ingangssysteem, op basis van een e-ID, en een in- en uitgaande weegbrug bij de betalende zone. Daar komt vanaf het najaar van 2019 verandering in, als de grote uitbreidings- en renovatiewerken achter de rug zijn", schetsten MIWA-voorzitter Christel Geerts (sp.a) en directeur Sven Peeters.

"Vlottere doorstroming"

Momenteel is het recyclagepark aan Vlyminckshoek ongeveer 5.000 m² groot. Na de uitbreiding zal de oppervlakte 9.050 m² bedragen, bijna een verdubbeling. "Er komt meer parkeergelegenheid en een vlottere doorstroming in het recyclagepark, onder meer door twee inkomende slagbomen te voorzien. De werking zal net zo verlopen als in de andere MIWA-recyclageparken, met een duidelijke opsplitsing tussen de gratis en betalende zone. We gaan hier ook 'kilogramprijzen' hanteren. Dit zogenaamd 'diftarprincipe' is eerlijker en is gelijk voor iedereen. Vijf afvalfracties zijn betalend, 21 fracties zijn niet-betalend. Dat zal niet veranderen. En het elektronische toegangssysteem aan de ingang maakt dat alleen bezoekers met een geldige identiteitskaart uit de MIWA-gemeenten binnenmogen."

Vanaf midden volgend jaar komt er immers ook een éénvormige aanpak voor alle recyclageparken van MIWA in Sint-Niklaas, Nieuwkerken, Temse, Sint-Gillis-Waas, Stekene en Waasmunster. De inwoners uit die gemeenten zullen zelf mogen kiezen naar welk park ze met hun afval naartoe gaan. "Sommige inwoners van het gehucht Velle bijvoorbeeld willen liever het recyclagepark van Nieuwkerken gebruiken, dat is voor hen makkelijker dan het park in de TTS-zone in Temse. Door het gebruik van de e-ID aan de toegang kunnen we ervoor zorgen dat inwoners van de vijf MIWA-gemeenten in de zes MIWA-recyclageparken terechtkunnen."

MIWA-voorzitter Christel Geerts en directeur Sven Peeters, met op de achtergrond de zone waar de uitbreiding komt.
JVS MIWA-voorzitter Christel Geerts en directeur Sven Peeters, met op de achtergrond de zone waar de uitbreiding komt.

Hinder verwacht

Voorlopig plant MIWA geen bijkomende recyclageparken meer, al leek Belsele de volgende te zijn. "Er is niet meteen een noodzaak op dit moment. We zullen natuurlijk nagaan hoe de situatie evolueert na de uitbreiding op Vlyminckshoek. Het voorbije jaar was er een stijging van het aantal bezoekers met 7 procent in onze recyclageparken, naar in totaal 263.000. Als dat zo blijft evolueren, kunnen we dat niet uitsluiten natuurlijk. Maar met de invoering van de identiteitscontrole op Vlyminckshoek is het afwachten hoe de afvalstromen zullen veranderen."

De werken starten op 19 november. Het recyclagepark blijft de hele tijd open, maar er wordt wel hinder verwacht. "Het spreekt voor zich dat er een minder vlotte doorgang in het park wordt verwacht. We rekenen op begrip. Met het recyclagepark in Nieuwkerken is er natuurlijk een perfect alternatief. Inwoners uit Sint-Niklaas kunnen daar altijd terecht met hun afval." 

Het toekomstige recyclagepark aan Vlyminckshoek, met rechtsboven de toegang en in het geel en oranje de wegen en parkeerplaatsen in het park.
JVS Het toekomstige recyclagepark aan Vlyminckshoek, met rechtsboven de toegang en in het geel en oranje de wegen en parkeerplaatsen in het park.
Vandaag beschikt het Sint-Niklase recyclagepark nog niet over een elektronisch ingangssysteem, op basis van een e-ID, en een in- en uitgaande weegbrug bij de betalende zone.
JVS Vandaag beschikt het Sint-Niklase recyclagepark nog niet over een elektronisch ingangssysteem, op basis van een e-ID, en een in- en uitgaande weegbrug bij de betalende zone.
Momenteel is het recyclagepark aan Vlyminckshoek ongeveer 5.000 m² groot. Na de uitbreiding zal de oppervlakte 9.050 m² bedragen, bijna een verdubbeling dus.
JVS Momenteel is het recyclagepark aan Vlyminckshoek ongeveer 5.000 m² groot. Na de uitbreiding zal de oppervlakte 9.050 m² bedragen, bijna een verdubbeling dus.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • carina van bosch

    Hopelijk nu met containers in de grond zodat mensen geen trappen moeten doen met het afval. Ergonomisch veel beter en minder kans op ongevallen.