Plofkraak bij Argentafiliaal in Sint-Niklaas: “Geldautomaat weggeslingerd tegen geparkeerde auto”

De ravage in het bankkantoor is enorm groot. De geldautomaat werd metersver weggeslingerd, tot tegen een geparkeerde auto langs de rijbaan.
Kristof Pieters De ravage in het bankkantoor is enorm groot. De geldautomaat werd metersver weggeslingerd, tot tegen een geparkeerde auto langs de rijbaan.
Vier gangsters hebben vannacht  een plofkraak gepleegd op een bankkantoor van Argenta in Sint-Niklaas. Bij de ontploffing raakten zowel het bankfiliaal als enkele geparkeerde auto’s zwaar beschadigd. Op het eerste gezicht lijkt er geen buit gemaakt. Buren waren getuige hoe drie mannen probeerden de geldladen te verwijderen terwijl een vierde op de uitkijk stond. Ze sloegen te voet op de vlucht.

De plofkraak gebeurde rond 1.30 uur op het filiaal van Argenta aan Vijfstraten in Sint-Niklaas. Buurtbewoners werden opgeschrikt door een een enorme knal. De geldautomaat werd door de ontploffing uit het gebouw geslingerd tot tegen een geparkeerde auto.  Carina Van Laere woont rechtover het bankfiliaal en ging meteen aan het raam poolshoogte nemen. “Ik zag vier mannen lopen. Drie stonden gebukt over de automaat en probeerden de geldladen eruit te halen. Een vierde, een iets oudere en struis gebouwde man, stond midden op de rijbaan op de uitkijk. Hij gaf plots een sein aan de anderen en daarna sloegen ze te voet op de vlucht via de achterzijde van het bankkantoor. Ik denk dat ze via de tuinen verdwenen zijn.”

Buurvrouw Carina Van Laere was getuige van de plofkraak.
Kristof Pieters Buurvrouw Carina Van Laere was getuige van de plofkraak.

Mogelijk stond de vluchtwagen van de gangsters in de Rootputstraat geparkeerd. De politie was snel ter plaatse na de eerste melding van een explosie maar de daders konden ontkomen. “De materiële schade is aanzienlijk”, zegt parketwoordvoerster An Schoonjans. “Het pand waarin het kantoor is gevestigd, raakte ernstig beschadigd door de ontploffing en ook meerdere voertuigen in de buurt liepen  schade op. Het labo van de federale gerechtelijk politie van Oost-Vlaanderen voerde een sporenonderzoek uit. Het onderzoek naar verdachten, omstandigheden, eventuele buit of linken met andere feiten is nog volop aan de gang.” De explosie moet enorm geweest zijn. In het bankkantoor sneuvelden verschillende ramen en staan zelfs de binnenmuren krom door de luchtverplaatsing. De daders werden ook gefilmd door de bewakingscamera aan de gevel van het gebouw. De beelden worden nog onderzocht.

Inktpatronen in werking getreden

Volgens Argenta lijkt er op het eerste zicht geen buit te zijn. “Onze specialist heeft vastgesteld dat de cassettes met geld nog in de geldautomaat zaten”, zegt woordvoerster Christine Vermylen. “Indien er toch geld is buitgemaakt, zouden de biljetten onbruikbaar zijn want het intern mechanisme met inktpatronen is in werking getreden.”  

Vorige week vonden ook al twee plofkraken plaats op bankkantoren in Stabroek en Essen. In Essen ging het eveneens om een kantoor van Argenta. De bank nam al extra beveiligingsmaatregelen en liet reeds alle automaten aan de grens met Nederland vervangen door exemplaren met een dubbele kluis. Argenta besliste woensdagmiddag na overleg met de kantoorhouders om al zijn bankautomaten ‘voor onbepaalde tijd’ leeg te halen en buiten gebruik te stellen. Het Argenta-filiaal in Sint-Niklaas zal woensdag de deuren gesloten houden. “Onze klanten kunnen momenteel terecht in ons kantoor in Beveren en het kantoor in Sint-Niklaas zal vermoedelijk in de loop van volgende week opnieuw open gaan.”

Van de geldautomaat blijft enkel nog wat schroot over.
Kristof Pieters Van de geldautomaat blijft enkel nog wat schroot over.

Schrik voor daders

Voor de buren was het alleszins goed schrikken geblazen. Verschillende bewoners waren getuige van de plofkraak maar durfden niet buiten gaan uit schrik voor de daders. “Je weet maar nooit of ze ook gewapend zijn”, klinkt het. Ook Carina Van Laere hield zich veilig op afstand. “Toen we de knal hoorden dachten we wel onmiddellijk aan de bank en niet aan een of ander ongeval. We hadden in het nieuws al gehoord van de andere plofkraken en mijn echtgenoot zei nog dat het vroeg of laat hier ook wel eens kon gebeuren. We zitten immers ook maar op een boogscheut van de grens met Nederland. Je ziet op televisie soms beelden van de ravage na een plofkraak maar als het dan voor je deur gebeurt, is het toch wel schrikken.”

Kristof Pieters
De geldautomaat werd tot tegen een geparkeerde auto geslingerd.
Kristof Pieters De geldautomaat werd tot tegen een geparkeerde auto geslingerd.
De brandweer kwam woensdagochtend de brokstukken opruimen.
Kristof Pieters De brandweer kwam woensdagochtend de brokstukken opruimen.
Kristof Pieters
De daders werden gefilmd door een bewakingscamera aan de gevel van het bankkantoor.
Kristof Pieters De daders werden gefilmd door een bewakingscamera aan de gevel van het bankkantoor.
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mario Vinckier

  Hopelijk staan ze goed op de camera en worden ze nog gevat. Maar ik zou er niet te veel op rekenen.

 • Erwin De Mulder

  Martin Meuris, niet te egoïstisch doen aub . Op het platteland sluiten één na één de bankfilialen ,als men zich telkens naar een stad dient te begeven om wat cash af te halen is dat wel niet praktisch .Bovendien kan men (nog)niet overal met de kaart betalen dus daar moet men daar eerst maar werk van maken om elke zaak te verplichten een kaartterminal in huis te hebben. Wanneer het zover is mag men alle ATM's afschaffen voor mijn part.

 • Greetje Ferket

  Stop met automaten aan de straat te zetten, maak binnen het kantoor ruimte voor een automaat en sluit om 23u af zoals de andere banken

 • Roger Cooks

  Ach,, waarom ook niet..?? En áls ze al gepakt worden moeten ze zich geen zorgen maken want dan is er toch een halve zool die een voorwaardelijke strafje uitspreekt.

 • Ronald Van Beneden

  Als ik Unizo zo bezig hoor en er telkens geen daders of beelden zijn lijkt het sterk opgezet spel om ons digitaal verplicht te doen betalen. Wat de regering niet verplicht doet UNIZO beter.