Opnieuw rock-'n-roll in stadskern

24STE MUZIEKKROEGENTOCHT IN LIEFST ACHTTIEN HORECAZAKEN IN SINT-NIKLAAS

Liefst achttien horecazaken nemen dit jaar deel aan de 24ste kroegentocht.
Joris Vergauwen Liefst achttien horecazaken nemen dit jaar deel aan de 24ste kroegentocht.
Al voor het 24ste jaar op rij neemt de Muziekkroegentocht vrijdag het Sint-Niklase stadscentrum in. 18 horecazaken serveren live-muziek, met enkele opvallende nieuwkomers als een stripwinkel, lunchzaak en zelfs een frituur. De drie grootste taxibedrijven doen een inspanning om bezoekers veilig naar huis te brengen.

De Sint-Niklase Muziekkroegentocht kent zijn gelijke niet in Vlaanderen. Alleen in Kasterlee, waar men dit jaar aan de 16de editie toe is, houden ze ook deze traditie in ere. Elders zijn kroegentochten met live-bands uitgestorven. "We mogen dan ook méér dan fier zijn op onze Muziekkroegentocht, die uitgegroeid is tot Vlaams cultureel erfgoed. Volgend jaar willen we uiteraard iets héél speciaal doen met een kwarteeuw kroegentocht in Sint-Niklaas", klinkt het bij organisatoren Bram Lanoye, Dennis Pieters en Marcel Van Looy.


De Muziekkroegentocht profileert zich als een hoogstaand muzikaal evenement. "Het is allerminst een platte zuippartij. Integendeel, de achttien deelnemende kroegen serveren live-muziek van een hoog niveau, met heel wat verscheidenheid, van rock en pop tot jazz en kleinkunst. Het gaat over verwondering, over het ontdekken van muziek én cafés. We doen het opnieuw in drie tijdsblokken, zodat het publiek alle kansen krijgt om heel wat bands en kroegen te bezoeken. En alles blijft gratis, waarmee we ook een unieke positie innemen."

Joris Vergauwen

Zeven nieuwe zaken

Er zijn dit jaar zeven nieuwe horecazaken die aan de Muziekkroegentocht deelnemen. Daarbij zitten ook enkele opvallende zaken, van ontbijt- en lunchbar Biko, strip- en koffiezaak Brainfreeze tot zelfs frituur 'Pom de Tair'. Daar blijven ze vrijdagavond frieten, hamburgers en curryworsten bakken, maar dan met een blues- en metalsausje over. "We wilden al langer deel uitmaken van de Muziekkroegentocht. Het is niet zo simpel, omdat we in de frituur niet zoveel plaats hebben, maar daarom zetten we buiten een klein podium. We zijn sowieso keiharde muziekliefhebbers. In de frituur staat de radio niet aan, maar weerklinkt vooral metal en rock. We gaan in september ook een eerste metalfestival organiseren. Dus ook een frituur kan rock-'n-roll zijn", klinkt het bij Andy De Wilde van frituur 'Pom de Tair' op de Houtbriel.

Nieuw elan

De Muziekkroegentocht gaat op een nieuw elan verder, wat ook anderen inspireert om deel te nemen. Zo is er een akkoord met de drie grootste taxibedrijven uit Sint-Niklaas om vrijdagnacht bezoekers van de Muziekkroegentocht goedkoper naar huis te voeren. Taxi Mario, Taxi 't Pleintje en Taxi 1900 zetten samen een twaalftal auto's in vrijdag. Het is de eerste keer dat bij een evenement in Sint-Niklaas met de taxibedrijven wordt samengewerkt.


"We gaan voor een rit in Sint-Niklaas een korting van 2 euro geven, voor een rit tot buiten Sint-Niklaas 5 euro. Dit is inderdaad een unieke samenwerking, die mogelijk in de toekomst een vervolg kan krijgen", aldus Malko Fierens van Taxi Mario. Voor de organisatie is dit geen onbelangrijke meerwaarde.


"Uiteraard wil je dat bezoekers veilig thuis geraken. Het openbaar vervoer is echter in de latere uurtjes geen optie. Daarom is het een héél mooi signaal dat deze taxibedrijven willen bijdragen." In de 18 kroegen zullen vrijdag ook affiches uithangen met de contactnummers van de drie taxibedrijven. De Muziekkroegentocht vindt vrijdag plaats, vanaf 18 uur in Brainfreeze, Koek&Ei en Biko, vanaf 20.30 uur in Den Antus, Las-Caux, Graanmaat, Plaza Central, JC Den Eglantier, Europa, Bubbles&Wine, Met Tijd en Boterhammen en Pom de Tair en vanaf 22 uur in De Fortuin, De Casino, MinHysterie, Hotel de Ville, 't Stamcaféken en 't Hemelrijk.