Op zoek naar buren om samen te wonen

Cohousing Patershof gaat van start met infosessies

Een blik op de toekomstige Paterssite, waar een 40-tal woningen komen. Een 15-tal woningen zal worden ingenomen door Cohousing Patershof.
JVS Een blik op de toekomstige Paterssite, waar een 40-tal woningen komen. Een 15-tal woningen zal worden ingenomen door Cohousing Patershof.
Het nieuwe cohousingproject op de Paterssite schakelt een tandje bij en gaat onder de naam 'Cohousing Patershof' de komende maanden intensief op zoek naar kandidaat-buren. Aan de Paterskerk komen er een 40-tal woningen rondom een nieuw parkje, waarvan een 15-tal zullen ingenomen worden door Cohousing Patershof. Het is het tweede samenwoonproject in Sint-Niklaas, na Cohousing Waasland in de nieuwe Clementwijk. Daar vindt op zaterdag 13 oktober een 'cohousewarming' plaats, een groot openingsfeest exact zeven jaar na de eerste infosessie.

Het eerste cohousingproject in Sint-Niklaas in de Clementwijk is nog maar net volledig bewoond en er staat al een nieuwe groep klaar om een volgend samenwoonproject uit te bouwen. Cohousing Patershof is gepland op de Paterssite, op de hoek van de Truweelstraat en Leopold II-laan, waar een nieuwe bestemming wordt gegeven aan het verlaten klooster en de kerk. De toekomstige bewoners zullen er een stukje gaan samenwonen, elk in hun eigen huis, maar met gemeenschappelijke ruimtes zoals een vergader- en ontmoetingsruimte, een keuken- en maaltijdgedeelte, een zit- en leeshoek, een speelplek voor kinderen, een wasplaats, bergruimten tot een fietsenstalling en een atelier of werkruimte.

De Paterssite wordt een nieuw woonwijkje, met als meest opvallende ingreep de herbestemming van de Paterskerk. Die wordt verbouwd tot gemeenschapscentrum en cultuurhuis voor de hele buurt. Daarna worden er een 40-tal woningen gebouwd rondom een nieuw aan te leggen park. Wellicht een 15-tal van die woningen zullen tot Cohousing Patershof behoren. Daarnaast komen er op de site ook sociale koopwoningen en een samenwoonproject voor senioren.

De Paterskerk wordt verbouwd tot gemeenschapscentrum en cultuurhuis.
JVS De Paterskerk wordt verbouwd tot gemeenschapscentrum en cultuurhuis.

"Twee jaar zoeken"

Voor het cohousingproject is Jeroen Gaeremynck aangesteld als begeleider. Hij moet het hele project vormgeven en de groep samenstellen. "We hebben tot nu toe eerder in de luwte gewerkt. We komen nu met een nieuwe naam én met een visie naar buiten, om de komende maanden de zoektocht naar kandidaat-bewoners op gang te brengen. Een voltallige groep samenstellen, vergt tijd. Daarvoor rekenen we toch op twee jaar. We hebben momenteel het engagement van drie mensen en een lijst van een 60-tal geïnteresseerden. We zullen tussen de 15 en 20 woningen bouwen voor dit cohousingproject." 

Er zijn de komende maanden infosessies gepland om 'Cohousing Patershof' voor te stellen. Dat gebeurt op woensdag 24 oktober om 19.30 uur, zaterdag 17 november om 10.30 uur en zaterdag 15 december om 10.30 uur, telkens in het infopunt Elisabethwijk achter Zaal Familia in de Truweelstraat 138. Alle info: www.cohousingpatershof.be.

Clementwijk

Wie het intussen volledig gerealiseerde samenwoonproject van Cohousing Waasland in de Clementwijk wil ontdekken, kan daar terecht op zaterdag 13 oktober vanaf 13 uur. De groep bewoners houdt die dag een 'cohousewarming'. "Exact zeven jaar na de eerste infosessie is onze droom een feit. Iedereen is verhuisd. Daarom geven we een groot openingsfeest", klinkt het. Die middag zijn er rondleidingen en is er allerlei animatie. Info: www.cohousingwaasland.be. 

De Paterssite, op de hoek van de Truweelstraat en Leopold II-laan.
JVS De Paterssite, op de hoek van de Truweelstraat en Leopold II-laan.
Een blik op de toekomstige Paterssite.
JVS Een blik op de toekomstige Paterssite.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.