Op weg naar herinrichting Stationsplein? “Tijdelijke tuin kan inspiratie opleveren”

De esplanade van het Stationsplein in Sint-Niklaas. De bestuursmeerderheid bekijkt momenteel welke structurele verbeteringen er kunnen gebeuren, op vlak van vergroening, evenementen en mobiliteit.
JVS De esplanade van het Stationsplein in Sint-Niklaas. De bestuursmeerderheid bekijkt momenteel welke structurele verbeteringen er kunnen gebeuren, op vlak van vergroening, evenementen en mobiliteit.
In september wordt er een maand lang een tijdelijke tuin van 120 vierkante meter groot ingericht op de esplanade van het Stationsplein. Het is wellicht een voorbode van een herinrichting van het grijze Stationsplein. De bestuursmeerderheid bekijkt momenteel welke mogelijkheden er zijn bij de opmaak van de meerjarenplanning, zowel op vlak van mobiliteit, vergroening als evenementen.

De tijdelijke tuin die in september op het Stationsplein komt, is een initiatief van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Via die pop-up tuin wil de VLAM het imago van de Vlaamse tuinaannemers verbeteren. De stad stelde zich kandidaat en werd geselecteerd, omdat het met het Stationsplein een locatie voorstelde die wel wat extra groen kan gebruiken.

Vanaf september zal die pop-uptuin vier weken lang blijven op de esplanade van het Stationsplein. Tuinaannemers zullen er die 120 vierkante meter grote groene plek inrichten. “Het wordt een leuke, groene ontmoetingsplaats waar iedereen graag zal passeren, met mooie lounge zetels, een grote schaaktafel, workshops,... Kortom, een oase van tuinplezier, stijlvol en smaakvol ingericht door professionele tuinaannemers, die weten hoe ze van een tuin het allerbeste kunnen maken”, klinkt het.

Gedurende die maand kunnen er heel wat activiteiten georganiseerd worden in de tuin. “Het wordt een kans voor lokale verenigingen om zich te tonen. Zij kunnen van deze opportuniteit gebruik maken om een event te organiseren in deze unieke tuin. Daarom nu al de oproep naar verenigingen en organisaties om hierover na te denken”, aldus schepen voor Evenementen Ine Somers (Open Vld).

Herinrichting

Intussen denkt het schepencollege na over structurele ingrepen op het Stationsplein. Tegen eind dit jaar moet de meerjarenplanning en -begroting klaar zijn. De bestuursmeerderheid overweegt daarbij ook een herinrichting van het Stationsplein. “De vergroening van het Stationsplein is een mogelijkheid. Deze pop-up tuin kan ideeën en inspiratie opleveren”, stellen schepen Somers en burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA). Maar om ingrepen te doen op vlak van vergroening en evenementen wordt ook de mobiliteit op het hele Stationsplein onder de loep genomen. “De mogelijkheden zijn beperkt als er continu verkeer rond de esplanade rijdt. Daarom bekijken we ook mogelijke mobiliteitsingrepen.”

En zoals bekend houdt ook de rommelmarkt op het Stationsplein op te bestaan. Het schepencollege verlengde de concessie niet, omdat de rommelmarkt niet is uitgegroeid tot een ‘themamarkt’ met ook antiek en brocante, bioproducten en bloemen en planten. Op zaterdag 31 augustus is er de laatste rommelmarkt. “Het weekend erna is er een kermis op het Stationsplein met de Vredefeesten. De week daarna verschijnt de tuin op de esplanade. We denken intussen na over de toekomst van het plein, met ingrepen om de beleving op het plein te vergroten.”

Op zaterdag 31 augustus vindt de laatste rommelmarkt plaats op het Stationsplein.
JVS Op zaterdag 31 augustus vindt de laatste rommelmarkt plaats op het Stationsplein.
JVS4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • renée schietekat

  Inrichten en herinrichten, de specialiteit van de Sint-Niklase politici. Zo werd de Stationsstraat al driemaal heringericht. Eerst parkeermeters plaatsen en dan besluiten de straat verkeersvrij te maken. Tot daar het begrip 'herinrichten' in Sint-Niklaas. Als je het breed hebt, laat je het breed hangen zeker?

 • Markos Agios

  Het stationsplein oogt gewoonweg lelijk en met al de drempels is het gevaarlijk voor mensen die slecht te been zijn. Dat ze ook iets doen aan de bolides met snotters die er constant rond toeren en het leuk vinden om hun banden te laten piepen op de gladde asfaltlaag. Als je 10 minuten op terras zit, wordt je er gek van't lawaai en 't rumoer.

 • Karel Delcroix

  Als ze er dan ook in slagen om de patserwagens er weg te houden, kan het er inderdaad gezellig worden

 • Guy De Wit

  Ze smijten weer met ons geld straks is de put dieper dan diep