Oost-Vlaamse lekstok van Confiserie Thijs: “Als hij aan je tanden plakt, is hij nog niet klaar”

HLN kiest Hét Streekproduct 2019

De familie Thijs, met Joris en Christine en hun kinderen Ellen en Thomas.
Joris Vergauwen De familie Thijs, met Joris en Christine en hun kinderen Ellen en Thomas.
De nougatlolly, de tv-lolly, de tv-knots of de nougatstamper: de lekstok van Confiserie Thijs uit Sint-Niklaas heeft de voorbije decennia verschillende namen gekregen, maar al meer dan zeventig jaar blijft hij een opmerkelijk succesverhaal. Bij de artisanale snoepfabriek zijn ze er dan ook erg trots op. “Dit was onze eerste lekstok, de moeder van alle volgende lolly’s die we gemaakt hebben.”

“Snoepjes maken, is een vak apart. Mijn grootvader Arthur is er in 1931 mee gestart, mijn vader Aurelien volgde en ik voelde me al snel voorbestemd om het werk ook verder te zetten. Ondertussen zijn zelfs onze kinderen Ellen en Thomas in het familiebedrijf gestapt”, vertelt Joris Thijs, de zelfverklaarde ‘Senior Candy Officer’ van Confiserie Thijs.

RV

Opkomst van de televisie

De artisanale snoepfabriek heeft heel wat lekkernijen in huis, maar de nougatlolly is als streekproduct erkend. De lolly bevat vanillenougat vanbinnen met een laagje witte of bruine chocolade er rond. De grootvader van Joris ontwikkelde de lolly, die al snel tv-lolly en in Nederland tv-knots werd genoemd omdat het succes van de lolly mee groeide met de opkomst van de televisie in de huiskamers. “Dit was onze eerste lekstok, de moeder van alle volgende lolly’s die we hebben gemaakt. Mijn grootvader heeft deze lekstok nog een hele tijd met de hand gemaakt. Stap voor stap is het productieproces geautomatiseerd. In 1952 heeft hij de eerste ‘lollyproductiemachine’ in Europa ontwikkeld, waarbij stokje en snoep automatisch werden samengevoegd.” 

Mijn grootvader heeft in 1952 de eerste ‘lollyproductiemachine’ in Europa ontwikkeld, waarbij stokje en snoep automatisch werden samengevoegd

Joris Thijs

Succesfactoren

“Die eerste lollymachine staat hier nog altijd en wordt goed onderhouden. Het is dan wel een erfstuk, maar we gebruiken die ook nog. Dat is een van de succesfactoren van ons bedrijf: die technische kennis. We hebben onze machines zelf ontworpen. We laten de machines doen wat we willen, daardoor beheersen en bepalen we het hele proces. Daarom komt hier ook nooit een technieker binnen. Wat we zelf doen, doen we beter. Want vergeet niet: het is absoluut niet makkelijk om een goeie lolly te maken. En zeker niet onze geweldige nougatlolly”, lacht Thijs.

De befaamde nougatlolly van Confiserie Thijs.
RV De befaamde nougatlolly van Confiserie Thijs.

Ambacht

“Het basisrecept van mijn grootvader is al die jaren onveranderd gebleven. Het deeg voor de lolly is ook nog altijd handwerk. Het structureren en manipuleren van het deeg moet je voelen met je handen. Als het zestig tot zeventig graden warm is en je er een stukje van neemt, moet je kunnen proeven of het klaar is. Het mag niet aan je tanden plakken. Dat is het ambachtelijke, die kennis van je product, en dat zal nooit verdwijnen. Daarom is dit ook een streekproduct. Het is van hier en van toen. Die geschiedenis heeft deze lolly mee. Ik besef nog vaak dat mijn grootvader gelijk had. Je zult het nooit beseffen als de suiker eens niet in je handen heeft gebrand, zei hij. En zo is dat. Snoep maken, is nog altijd een ambacht. We hebben er nog altijd onze twee handen voor nodig”, besluit Joris Thijs.

Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.