Omvorming Paterskerk tot gemeenschapscentrum komt dichterbij: werken toegewezen voor 2,9 miljoen euro

De Paterskerk wordt verbouwd tot gemeenschapscentrum en cultuurhuis.
JVS De Paterskerk wordt verbouwd tot gemeenschapscentrum en cultuurhuis.
De werkzaamheden aan de Paterskerk in Sint-Niklaas gaan binnenkort van start. De kerk op de hoek van de Truweelstraat en Leopold II-laan wordt omgevormd tot een gemeenschapscentrum en cultuurhuis. Interwaas heeft de opdracht intussen toegewezen aan een aannemer, voor een bedrag van 2,9 miljoen euro.

De Paterssite wordt een nieuwe woonwijk in de stad, met als meest opvallende ingreep de herbestemming van de Paterskerk, of Heilig Hartkerk. Die wordt verbouwd tot gemeenschapscentrum en cultuurhuis voor de hele buurt. Daarna worden er een 40-tal woningen gebouwd rondom een nieuw aan te leggen park. De coördinatie van het hele project is in handen van Interwaas, dat nu ook de werkzaamheden aan de Paterskerk heeft toegewezen aan een aannemer. Een bouwbedrijf uit Beveren gaat de Paterskerk helemaal verbouwen, voor een bedrag van 2.903.115,11 euro. De stad heeft voor de Paterskerk in 2019 in totaal een budget van 3,25 miljoen euro vrijgemaakt. Voor de inrichting van de Paterskerk is er nog een apart budget van 50.000 euro uitgetrokken, zoals voor het meubilair en de geluidsinstallatie.

“In de kerk gaan we drie zalen creëren. Een box wordt in het bestaande volume van de kerk geschoven als scheiding tussen het koor en het schip. Op die manier krijg je de grote polyvalente zaal in het schip, de kleinere zaal met een cultuurcafé in het koor en de box bevat de vergaderzaal. Die box dient ook als gemeenschappelijke inkom en bevat alle ondersteunende functies, zodat het monumentale karakter van de kerk behouden blijft”, aldus de architecten.

Op de Paterssite zelf komt er ook een cohousingproject, onder de naam ‘Cohousing Patershof’. Daarnaast is er ook een deel gereserveerd voor sociaal wonen. Dit jaar wordt ook de omgevingsvergunning voor het openbaar domein voorbereid.

Exatct een jaar geleden konden inwoners nog een laatste keer de Paterskerk bekijken.
JVS Exatct een jaar geleden konden inwoners nog een laatste keer de Paterskerk bekijken.
Zo zal de nieuwe Paterssite er binnen enkele jaren uitzien.
JVS Zo zal de nieuwe Paterssite er binnen enkele jaren uitzien.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.