Odisee-studenten Vroedkunde aan de slag in Senegal

Odisee-studente Evy Vervaet met een Senegalese baby.
RV Odisee-studente Evy Vervaet met een Senegalese baby.
Twee studenten Vroedkunde van hogeschool Odisee in Sint-Niklaas lopen stage in een ziekenhuis in het Senegalese Tambacounda, de stad waarmee Sint-Niklaas sinds 2003 een stedenband onderhoudt. Evy Vervaet uit Moerbeke en Matilde Van Meerssche uit Sint-Niklaas blijven er nog tot eind januari.

In 2015 trok burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) nog naar Tambacounda, de Senegalese stad waarmee Sint-Niklaas sinds 2003 een stedenband onderhoudt. Sinds 2009 krijgt Tambacounda immers financiële steun van Sint-Niklaas, waarmee de Senegalese stad het afvalbeleid en de uitbouw van de burgerlijke stand vorm geeft. 

Ook op andere vlakken resulteert die stedenband in samenwerkingen. Zo werkt de Campus Waas van hogeschool Odisee in Sint-Niklaas samen met het regionaal ziekenhuis van Tambacounda. Daar lopen Evy Vervaet uit Moerbeke en Matilde Van Meerssche uit Sint-Niklaas momenteel stage. De studenten Vroedkunde werken er op de materniteit, in het verloskwartier en doen pre- en postnatale consultaties. 

Zo maken ze kennis met het beroep van vroedvrouwen in Afrika, wat méér te bieden heeft dan diezelfde functie bij ons. “Senegalese vroedvrouwen hebben meer verantwoordelijkheden. Ze nemen veel taken op die bij ons door een gynaecoloog moeten worden uitgevoerd. Dat maakt het beroep van vroedvrouw boeiend en afwisselend. Voor ons is het daarom een heel goeie leerschool om hier een tijdje aan de slag te kunnen gaan. De meeste vrouwen bevallen thuis, maar als de zwangerschap of de bevalling niet verloopt zoals gepland, dan worden vrouwen naar het ziekenhuis gebracht. We hebben hier dus al veel schrijnende dingen gezien. Zo werden we op dag twee al geconfronteerd met de reanimatie van een kraamvrouw en deden we onze eerste reanimatie bij een pasgeborene. Beiden zijn gelukkig nog in leven.”

Wie Evy en Matilde wil volgen in Senegal, kan hun belevenissen ontdekken op Facebook, op de pagina ‘En route’.

Studente Matilde Van Meerssche.
RV Studente Matilde Van Meerssche.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.