OCMW-voorzitter weerlegt forse stijging dagprijs rusthuis

OCMW-voorzitter Mike Nachtegael (sp.a) weerlegt de cijfers die oppositiepartij CD&V verspreidde over de aangepaste dagprijzen in de OCMW-woonzorgcentra in Sint-Niklaas.

Volgens CD&V zullen de bewoners van Ter Wilgen door de verhuizing naar het nieuwe rusthuis De Gerda tot 300 euro per maand extra moeten betalen, terwijl nieuwe bewoners in De Gerda zo'n 1.930 euro per maand voor een kamer moeten neertellen. "Dat is foute informatie", stelt Nachtegael.


"Voor onze rusthuizen hebben we twee ligdagprijzen, die vanaf 17 mei met 2,5 euro per dag omhoog gaan. Dat wordt dus 46,88 euro per dag voor de oudere woonzorgcentra en 51,62 euro voor de nieuwere woonzorgcentra, maar alleen voor nieuwe opnames. Niemand van de huidige bewoners zal dit ondervinden, want voor hen is deze verhoging niet van toepassing. Voor hen blijft de dagprijs 44,38 euro in de oudere rusthuizen of 49,12 euro in de nieuwe woonzorgcentra De Spoele, Lindehof en De Gerda. De dagprijs van de mensen die van Ter Wilgen verhuisd zijn naar De Gerda worden trapsgewijs over een periode van meer dan een half jaar aangepast, met een maximale stijging van 142 euro per maand. De realiteit is dus heel anders, maar hiermee zaait CD&V wel onterecht paniek. En het is precies de opeenvolging van maatregelen van de bevoegde CD&V-minister die ons financieel de keel toenijpen en ons geen keuze laten om de dagprijs te verhogen, weliswaar dik tegen mijn goesting. Maar ter vergelijking: een kamer in 'Het Hof' kost 51,59 euro per dag, in het 'Heilig Hart' 58,20 tot 61,61 euro, in 'De Ark' 49,45 euro en 'Ennea' vanaf 51,60 euro. De duurste zijn we dus helemaal niet."


(JVS)