Nieuwkerken in de kijker

Onder meer het kasteel De Windt in Nieuwkerken, waar nu een B&B is gevestigd, kan zondag bezocht worden.
Foto Joris Vergauwen Onder meer het kasteel De Windt in Nieuwkerken, waar nu een B&B is gevestigd, kan zondag bezocht worden.
Komende zondag staat deelgemeente Nieuwkerken in de kijker op de Open Monumentendag. Zowat alle gebouwen waar ook maar iets over te zeggen valt, zijn open voor het publiek.

Naast de kerk, het oud gemeentehuis, het museum, de intussen verkochte pastorij en kunstencentrum De Vlasbloem, waar telkens wel iets opmerkelijks te ontdekken is, valt het kasteel De Windt in de Gijselstraat op. Dat is vandaag een bed & breakfast, maar de glorie van weleer bleef er intact. In combinatie met de kermis, wielerwedstrijden, een ridderkamp in het Berkenhof en optredens wordt het daar gezellig. Nog opmerkelijk in Sint-Niklaas zijn de twee fietstochten 'Tussen kerken en kapellen'. Alle kapellen op het grondgebied van Sint-Niklaas en de deelgemeenten zijn te bezichtigen en worden met een uitgestippelde fietsroute aan elkaar verweven. In de Sint-Niklase stadskern gaat gids Sandra Van Cauwenberghe op stap om 10 en 15 uur, vanaf de Ecce Homokapel in de Nieuwstraat ter hoogte van nummer 39. Ook op de Paterssite aan de Truweelstraat is er vanalles te beleven, onder meer 'De Kapellekensbaan' in een voorleesmarathon met onder mee Jo Boon, zoon van schrijver Louis Paul. En nog een laatste tip: wie het verborgen stadskasteeltje in de Stationsstraat 10 wil ontdekken, kan dat alleen maar komende zondag. (JVS)