Nieuwe fietsbrug wordt al afgebroken

BRUG PAS MAAND IN GEBRUIK GENOMEN - FIETSERS RAKEN ER AMPER OVER

Deze fietsbrug over de Stekense Vaart wordt binnenkort afgebroken en vervangen.
Joris Vergauwen Deze fietsbrug over de Stekense Vaart wordt binnenkort afgebroken en vervangen.
Amper een maand na de ingebruikname moet de houten fietsbrug over de Stekense Vaart tussen Sinaai en Stekene al worden afgebroken. De brug blijkt te steil voor vele fietsers. De gemeenten Sint-Niklaas en Stekene én de provincie willen zo snel mogelijk een nieuwe brug, liefst nog vóór de start van het fietsseizoen. De brug kostte bijna 60.000 euro.

Begin december pas werd de nieuwe fietsbrug over de Stekense Vaart in gebruik genomen, als alternatief voor de smalle Koebrug waar alle verkeer over moet. En tegelijk kwam er ook een nieuw vrijliggend fietspad langs de Koebrugstraat in Stekene en de Weimanstraat in Sinaai. Maar al meteen kwamen er opmerkingen van fietsers dat de brug een wel héél stevige kuitenbijter is. Bovendien gebeurden er ook enkele valpartijen. Een ingenieur van de provincie heeft vervolgens de situatie ter plaatse bekeken, met als conclusie dat de brug moet worden vervangen.


"Het is echt niet de bedoeling dat mensen moeten afstappen op een fietsbrug. Veel discussie is er dan ook niet geweest. In februari verwachten we een nieuw ontwerp, zodat we tegen het begin van het fietsseizoen in april over een nieuwe brug beschikken. Deze brug wordt afgebroken, maar belandt niet bij het afval. Er zijn langs de Stekense Vaart nog plaatsen waar een brug nuttig kan zijn", aldus schepen voor Mobiliteit Carl Hanssens (N-VA).

Fietser Willy Van De Velde (76): "Akkoord dat het moeilijk is, maar om daarvoor nu de brug af te breken?"
Joris Vergauwen Fietser Willy Van De Velde (76): "Akkoord dat het moeilijk is, maar om daarvoor nu de brug af te breken?"

Binnen de normen

Volgens het studiebureau ligt de hellingsgraad van de brug binnen de normen voor fietsinfrastructuur. "Maar natuurlijk kan een situatie in de praktijk nog anders zijn. Voor kinderen, oudere mensen maar ook voor recreatieve fietsers is het een moeilijke helling. Zeker voor wie van het fietspad langs de Stekense Vaart komt en via een haakse bocht bijna vanuit stilstand de brug op moet, is het zéér moeilijk."


De aanleg van de fietspaden en de fietsbrug werd door de provincie voor 80 procent betaald, goed voor 1,18 miljoen euro. Voor de fietsbrug kregen Sint-Niklaas en Stekene elk 23.020,61 euro, omdat beiden elk voor de helft de kosten voor de brug op zich namen, waardoor de reële kostprijs van de brug iets meer dan 57.000 euro bedraagt. Wie de nieuwe brug moet betalen, is nog niet duidelijk.


"De kostenverdeling ligt nog niet vast, maar elke betrokken partij zal wel zijn deel op tafel willen leggen. Het belangrijkste is dat we eerst een nieuwe brug hebben, daarna kunnen we ons over de consequenties buigen."


In de voorbereiding zaten de provincie, de beide gemeenten, de ingenieurs van het studiebureau en ook iemand van het Vlaams gewest aan de tafel. "Er is maar één opmerking gemaakt en die ging over de breedte van de brug. Als er een fout is gebeurd, hebben heel veel mensen daar dus over gekeken." Op vraag van CD&V-raadslid Jos De Meyer in de Sint-Niklase gemeenteraad vrijdag kwam de geplande afbraak van de brug ter sprake. De Sint-Niklase schepen voor Openbare Werken Gaspard Van Peteghem (sp.a) noemt het alvast geklungel. "Dat is het minste dat je kan zeggen. Nadat ik dit dossier in gang heb gezet, is de verdere opvolging door een gemeentelijke begeleidingscommissie gebeurd. Waar exact fouten zijn gemaakt, en door wie, zal men moeten bekijken. Maar feit is dat dit geen fietsersbrug is, maar een voetgangersbrug."


Vele fietsers zullen blij zijn met een nieuwe brug die niet aan een helling uit de Vlaamse koersen doet denken. Al zijn er ook fietsers die er anders over denken. "De Coppensbrug over de Stekense Vaart, iets verderop, is eigenlijk hetzelfde. Maar moet je daarom deze brug afbreken?", stelt fietser Willy Van De Velde (76) uit Stekene. "Aan de kust of in Nederland zijn er ook fietsbruggen waar je moet afstappen. Maar hier is er dan plots zoveel gezaag over. Alsof we er allemaal niet voor moeten betalen."

Ook deze techniek wordt vaak toegepast: wandelend met de fiets tussen de benen de fietsbrug op.
Joris Vergauwen Ook deze techniek wordt vaak toegepast: wandelend met de fiets tussen de benen de fietsbrug op.