Nieuw dak én zonnepanelen voor 't Ey

MUZIEKCLUB KRUIPT UIT DAL DANKZIJ SUBSIDIE VAN STAD

Het gaat goed met 't Ey in Belsele. Ondanks het wegvallen van Vlaamse werkingsmiddelen heeft de muziekclub de wind in de zeilen. En daar doet de stad nog een schepje bovenop met een nieuw dak en zonnepanelen.

Wie een stevige tik krijgt te verwerken, kan bij de pakken blijven zitten of er sterker proberen uitkomen. Muziekclub 't Ey koos voor optie twee, met dank aan de vele sympathisanten die er het voorbije jaar extra hun schouders onder zetten. In juni 2016 viel 't Ey immers uit de boot bij de verdeling van de werkingssubsidies voor de Vlaamse kunstensector. Tot 2016 kon het rekenen op 68.000 euro werkingsmiddelen per jaar, maar van 2017 tot 2021 moet het verder met 0 euro. De toekomst van de muziekclub was hoogst onzeker, maar de stad schoot te hulp met 32.500 euro werkingssubsidies én 't Ey kreeg begin dit jaar van de Vlaamse overheid te horen dat het wél nog op een projectsubsidie mag rekenen, voor 2017 en 2018. "Uiteindelijk kunnen we daarmee nog twee jaar verder werken op hetzelfde niveau als vroeger. We beseffen wel dat de projectsubsidie van de Vlaamse overheid vaak deel uitmaakt van een uitdoofscenario, maar we beloven daar niet in te berusten. Integendeel, we gaan er keihard tegenaan om in 2021 opnieuw kandidaat te zijn voor de structurele Vlaamse subsidie", schetst bezieler Dirk Van der Speeten.

Serieuze tik

Intussen verloopt de reddingsoperatie van 't Ey beter dan verhoopt. "Eigenlijk gaat het schitterend. We hebben een serieuze tik gekregen, maar dat heeft vele mensen wakker geschud. De solidariteit is groot, bij onze vele vrijwilligers én de meer dan duizend leden. Er is ook een intensere samenwerking met het Cultuurcentrum, De Casino en de muziekacademie gegroeid. We zien deze twee jaar als een kans om nog meer te professionaliseren en nog inventiever te programmeren binnen onze niche: akoestische muziek en folk. Voor het eerst in 26 jaar hebben we dit seizoen al acht uitverkochte concerten. En ondertussen krijgen we ook steun via ons fonds 'Vrienden van 't Ey'. In ruil voor een schenking krijg je een fiscaal attest. Kortom, het doet goed om op moeilijke momenten die steun te krijgen. Het is als een lekke band krijgen onderweg: eerst vloek je, maar naderhand ben je dankbaar omdat er veel mensen stoppen om je vooruit te helpen."

120.000 euro

Naast een werkingssubsidie is de stad nu ook over de brug gekomen met een infrastructuursubsidie van 120.000 euro, waarmee 't Ey het dak van de muziekclub kon vernieuwen én zonnepanelen kon laten plaatsen. Een dakrenovatie was geen overbodige luxe, want sinds de hagelstorm druppelde het vaak binnen bij stevig regenweer. "Dit is een stadsgebouw dat in erfpacht is gegeven aan 't Ey. Een nieuw dak was dringend nodig. Dit is dan ook een win-winsituatie voor iedereen. En via de zonnepanelen ziet 't Ey ook de energiefactuur dalen", aldus schepenen Peter Buysrogge en Annemie Charlier (N-VA). Info: www.tey.be.